Rusia susţine că a trimis sisteme de apărare antirachetă în Siria, pentru a-şi apăra forţele aeriene. Washingtonul acuză Moscova de agravarea conflictului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oraşul Alep, în nord-vestul Siriei, în octombrie 2015 FOTO AP
Oraşul Alep, în nord-vestul Siriei, în octombrie 2015 FOTO AP

Rusia a trimis sisteme de apărare antirachetă în Siria, pentru a-şi apăra forţele militare din această ţară în cazul deturnării unor avioane militare în state vecine sau al unor atacuri aeriene, a declarat comandantul forţelor aerospaţiale ruse, citat de portalul Sputnik, în timp ce Washingtonul a acuzat Moscova că agravează „în mod periculos“ conflictul sirian.

Comandantul forţelor aerospaţiale ruse, Viktor Bondarev, a declarat, într-un interviu pentru cotidianul Komsomolskaya Pravda, că unităţile militare ruse care acţionează în Siria trebuie protejate în faţa oricărui pericol, relatează Mediafax.

„Am evaluat toate ameninţările posibile. Am trimis acolo nu doar avioane de vânătoare, avioane de atac la sol, bombardiere şi elicoptere, ci şi sisteme de apărare antiaeriană, pentru a face faţă oricărei situaţii, cum ar fi de exemplu deturnarea unui avion de război pe teritoriul unei ţări vecine cu Siria sau un atac aerian asupra obiectivelor noastre. Trebuie să fim pregătiţi“, a precizat Bondarev.

Forţele aeriene ruse au început pe 30 septembrie o operaţiune militară „antiteroristă“ în Siria, la decizia preşedintelui rus Vladimir Putin şi la cererea omologului său sirian, Bashar al-Assad. Raidurile aeriene ruse vizează obiectivele militare, centrele de comunicaţii, transporturile, precum şi stocurile de arme, muniţii şi combustibil ale reţelei extremiste sunnite Statul Islamic (SI), precum şi obiective ale unor grupări rebele siriene.

De la începutul campaniei militare, forţele aeriene ruse au efectuat peste 1.600 de zboruri şi au atacat peste 2.000 de obiective ale Statului Islamic şi ale grupării Frontul Al-Nusra, aripa siriană a reţelei teroriste Al-Qaida.

SUA acuză Rusia de agravarea conflictului din Siria

Miercuri, Statele Unite au acuzat Rusia că agravează „în mod periculo“' conflictul din Siria prin bombardamente care ucid civili, cresc afluxul de refugiaţi şi consolidează regimul de la Damasc mai degrabă decât să slăbească Statul Islamic, relatează AFP.

Amplificând criticile americane împotriva Moscovei, o aliată fidelă a lui Bashar al-Assad, doi importanţi diplomaţi au „demontat“, în Congresul Statelor Unite, punct cu punct intervenţia militară rusă în Siria.

Secretarul de stat adjunct pentru Orientul Mijlociu, Anne Patterson, a apreciat că Moscova „a exacerbat în mod periculos un mediu deja complex“.

„După lansarea raidurilor aeriene de către Rusia, cel puţin 120.000 de sirieni şi-au părăsit locuinţele ca urmare a ofensivei regimului de la Damasc sprijinite de bombardamentele ruse în oraşele Hama, Alep şi Idleb“, a acuzat Patterson în faţa Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor, transmite AFP. Naţiunile Unite au furnizat aceleaşi cifre săptămâna trecută, fără însă a acuza direct Moscova.

Potrivit secretarului de stat adjunct pentru Europa, Victoria Nuland, „după începerea de către Rusia a operaţiunilor de luptă în Siria, Grecia a înregistrat cel mai mare aflux migratoriu săptămânal din 2015, cu circa 48.000 de refugiaţi şi imigranţi ajunşi din Turcia în Grecia“.

În plus, diplomaţia americană a acuzat aviaţia rusă că vizează grupările rebele siriene moderate şi nu SI.

„Moscova a încercat cu cinism să afirme că atacurile sale vizează terorişti, însă, până în prezent, 85% până la 90% (dintre raidurile ruse) au vizat opoziţia siriană moderată şi au ucis civili“, a precizat Anne Patterson.

„În pofida criticilor noastre, Moscova nu a oprit încă practica atroce a regimului de la Damasc de a bombarda populaţia cu butoaie cu explozivi“, a mai spus ea.

Numărul militarilor ruşi mobilizaţi în Siria s-a dublat, la 4.000, potrivit SUA

Numărul militarilor ruşi prezenţi în Siria a ajuns la 4.000, însă acest lucru şi campania aeriană rusă de peste o lună de zile nu au condus la cuceriri importante ale forţelor proguvernamentale pe teren, afirmă oficiali americani şi experţi independenţi, citaţi de Reuters.

Moscova, care şi-a menţinut zeci de ani - ca aliată a familiei conducătoare al-Assad - o prezenţă militară în Siria, estima la 2.000 numărul militarilor săi prezenţi în Siria când îşi începea atacurile aeriene, pe 30 septembrie. De atunci forţele aeriene ruseşti s-au dublat, iar numărul bazelor pe care acestea le folosesc a crescut, afirmă oficiali americani din domeniul securităţii.

Ruşii au înregistrat pierderi în lupte - inclusiv morţi -, afirmă trei oficiali americani la curent cu informaţii secrete americane. Însă ei recunosc că nu ştiu numărul exact, informează Mediafax.

Singura moarte pe care a raportat-o Guvernul rus a fost cea a unui militar, despre care armata a afirmat că s-a sinucis. Părinţii adolescentului au declarat însă că se îndoiesc de această versiune oficială.

Ministerul rus de Externe a refuzat să comenteze cu privire la mărimea contingentului rusesc din Siria sau pe tema pierderilor pe care le-a suferit. Instituţia a redirecţionat Reuters către Ministerul rus al Apărării, care nu a răspuns întrebărilor adresate în scris de agenţie.

Statele Unite au criticat dur intervenţia militară a preşedintelui rus Vladimir Putin în războiul civil care devastează Siria de patru ani şi jumătate, iar preşedintele Barack Obama a avertizat că s-ar putea dovedi o „mlaştină“ pentru Rusia.

Conversaţie telefonică Kerry-Lavrov

În paralel cu activităţile lor militare, Washingtonul şi Moscova conduc un proces diplomatic lansat la sfârşitul lunii octombrie la Viena pentru a încerca să pună bazele unei tranziţii politice în Siria.

Şefii diplomaţiilor americană şi rusă, John Kerry şi Serghei Lavrov, au discutat la telefon miercuri despre „logistica“ următoarei reuniuni, potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby. Aceasta ar putea avea loc din nou în capitala Austriei în două săptămâni, a precizat Anne Patterson.

SUA răspunde Rusiei cu mobilizarea unor avioane de vânătoare în spaţiul aerian al Siriei

Pentagonul a mobilizat oficial avioane de vânătoare de tip F-15 pentru a ataca poziţii ale Statului Islamic, dar ţinta reală ar fi aparatele de zbor ale aviaţiei militare ruse, informează The Daily Best.

Potrivit publicaţiei citate, avioanele de vânătoare de tip F-15 mobilizate de SUA ar avea ca misiune să urmărească activitatea aparatelor de zbor ruseşti în spaţiul aerian sirian.

Amnesty International acuză că responsabili ai regimul de la Damasc profită de dispariţiile forţate

Într-un raport, organizaţia nonguvernamentală Amnesty International acuză regimul de la Damasc că profită de dispariţiile forţate. Potrivit ONG-ului, peste 65.000 de civili au dispărut de la începutul războiului, în martie 2011.

„Suntem siguri că guvernul şi responsabilii penitenciarelor beneficiază de sumele plătite în legătură cu aceste dispariţii“, a afirmat Nicolette Boehland, autoarea raportului.

Pe de altă parte, raportul Amnesty denunţă condiţiile din închisorile regimului de la Damasc, ale căror celule sunt suprapopulate şi unde deţinuţii suferă din cauza torturii, bolilor şi lipsei de acces la îngrijiri medicale.

Rebelii au preluat controlul asupra unei localităţi strategice de pe axa Alep-Hama

Rebelii sirieni au preluat sub control, joi, singura localitate controlată până acum de regimul lui Bashar al-Assad pe autostrada care asigyră legătura între Alep şi Hama, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Gruparea jihadistă „Jund al-Aqsa şi organizaţii de opoziţie au preluat controlul asupra Morek, după o ofensivă violentă“, potrivit OSDO. Jund al-Aqsa a confirmat acest anunţ pe Twitter.

Pe 7 octombrie, forţele siriene, ajutate de miliţia şiită libaneză Hezbollah, luptători sirieni şi afgani au lansat o vastă ofensivă, deschisă de raidurile aeriene ruseşti, în vederea reluării controlului asupra acestei autostrăzi din mâinile rebelilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite