OSCE, noua victimă a războiului din Ucraina?

0
Publicat:

Asta pare să se întâmple și singura întrebare este dacă și OSCE riscă să urmeze drumul deschis acum în fața ONU, adică de pierdere de credibilitate și intrare în blocaj permanent datorită extremei polarizări conflictuale.

Picture1 png

Mâine și vineri, la Skopje, capitala Macedoniei de Nord, se desfășoară o reuniune la nivelul miniștrilor de externe ai țărilor membre în Organizația pentru cooperare și securitate în Europa (OSCE, acolo unde visăm și noi să face parte). Teoretic, așa cum scrie în prezentările oficiale, OSCE este cea mai mare organizație mondială de securitate, cu 57 de State Membre din America de Nord, Asia și Europa. Organizația este angajată puternic, se spune pe aceleași surse pe care le învață de zor studenții de la diverse școli de politică devenite din ce în ce mai desuete, în favoarea păcii, stabilității și democrației „prin intermediul unui dialog politic bazat pe valori comune și a unui demers politic durabil”. La modul ideal, chiar așa ar trebui să se întâmple. Cu o singură condiție : un asemenea forum de securitate trebuie să fie nonpartizan, tocmai pentru a permite crearea unui teren de joc propice negocierilor (politice și militare), pentru a da credibilitate unor inițiative comune de prevenire a situațiilor conflictuale, pentru a legitima misiunile de observatori (în zone de conflict sau în perioada alegerilor) sau pentru a facilita ajungerea de înțelegeri și acorduri de securitate.

Totul este dinamitate și poate fi pus sub semnul întrebării ca eficiență, credibilitate și atitudine nepărtinitoare din momentul în care înlăuntrul organizații totul se dezechilibrează prin  importul; conflictelor externe. Exact ca în cazul ONU unde națiunile unite se sfâșie în dorința lor de a deveni singure la tribuna unde se vorbește despre pace.

La reuniunea de la Skopje și-a anunțat participarea Serghei Lavrov, ministrul de externe al Federației Ruse. Imediat, Ucraina și Statele Baltice Letonia, Lituania și Estonia) au anunțat că boicotează reuniunea în semn de protest deoarece s-ar oferi astfel o oportunitate de propagandă pentru conducerea de la Moscova.

Prezența delegației ruse la lucrări la lucrările reuniunii la nivel ministerial, pentru prima oară de la începutul invaziei masive rusești în Ucraina va contribui doar la adâncirea crizei în care Rusia a împins OSCE” – se spun în comunicatul transmis de Ministerul de externe ucrainean. Replica rusă aparține ministrul adjunct de externe A.Grușko: ”Actualmente, se numește Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa. Dar nu există niciun fel de securitate sau cooperare. Dacă OSCE vrea să joace un rol oarecare, trebuie să revină la rolul pentru care a fost creată organizația. Dacă nu se întâmplă asta, nu va fi valoroasă pentru celelalte state membre”.

Se poate ca OSCE să dispară pentru că nu-și mai găsește rațiunea de a fi și, ca atare, funcționarea sa este imposibilă în actualul contextul actual al tuturor tensiunilor în dezvoltare? Posibil ca spre asta să ne îndreptă, și atunci este pecetluită soarta acestei instituții internaționale create în 1973, în plin Război Rece, ca intermediar de negocieri și înțelegeri între cele două blocuri opuse. Problema uriașă de acum (exact ca în cazul marilor decizii la nivelul UE) este că funcționează principiul votului în unanimitate și că rezoluțiile sale nu au decât un caracter consultativ pentru Statele Membre.

Dispare OSCE? Posibil, unii analiști spun că este chiar probabilă ca urmare a disoluției de autoritate care face ca organismul să fie ineficient. Dar, dacă asta e situația evidentă acum, proiecția pentru viitor este cea  a unei lumi polarizate la extrem și cu multe (din ce în ce mai multe) episoade conflictuale, atunci cine va oferi cadrul multilateral agreat pentru negocieri?

Răspunsul la această întrebare este una dintre mizele la care se forțează un răspuns cât se poate de rapid, chiar în 2024. Înainte să fie prea târziu și negocierile să se limiteze, ca acum între Israel și Hamas, doar la extinderea unui armistițiu pe zile și ore, după care iar război.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite