Rudy Giuliani, avocatul personal al preşedintelui SUA: Guvernul de la Teheran va fi înlăturat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocatul personal al preşedintelui Donald Trump, Rudy Giuliani, a afirmat sâmbătă că sancţiunile SUA care vizează Iranul conduc la dificultăţi economice care ar putea determina o „revoluţie reuşită“, transmite agenţia Reuters, notând că declaraţiile acestuia contrastează cu cele ale administraţiei Trump potrivit cărora Statele Unite nu urmăresc o schimbare de regim la Teheran.

„Nu ştiu când o să-i dăm jos de la putere“, a spus Giuliani, vorbind în nume personal, la un Summit privind Revolta Iraniană, ţinut de Organizaţia Comunităţilor Iraniano-Americane, care se opune guvernului de la Teheran. 

„S-ar putea întâmpla în câteva zile, luni, în câţiva ani. Dar se va întâmpla“, a declarat Giuliani în faţa celor reuniţi la acest eveniment într-o sală de conferinţe a unui hotel din Times Square.

Comentariile sale sunt în contrast cu politica oficială a administraţiei Trump, potrivit căreia Washingtonul nu caută să provoace schimbarea guvernului de la Teheran, chiar dacă reimpunerea sancţiunilor americane la adresa Iranului afectează puternic economia acestei ţări.

Potrivit administraţiei Trump, aceste sancţiuni urmăresc să determine Teheranul să pună capăt programului său nuclear, dar şi să pună capăt ostilităţilor din Orientul Mijlociu, notează agenţia de presă anterior citată. 

De cealaltă parte, Iranul a afirmat că s-a conformat acordului nuclear dintre Teheran, SUA şi alte cinci puteri mondiale, acord din care Statele Unite au decis însă să se retragă în luna mai a acestui an. 

Consilierul preşedintelui Trump pentru securitate naţională, John Bolton, a declarat în august pentru Reuters că o „schimbare de regim“ în Iran nu este inclusă politica americană. Potrivit lui, administraţia americană doreşte însă o schimbare de amploare în comportamentul regimului de la Teheran.

Nu este pentru prima dată când Giuliani face astfel de afirmaţii cu privire la scopul reimpunerii sancţiunilor americane la adresa Iranului. 

La o conferinţă organizată în iunie, în cadrul căreia s-a adresat Consiliului Naţional de Rezistenţă din Iran, cu sediul la Paris, el a afirmat că politicile lui Trump îi vor sufica pe ayatolahii iranieni. Însă Departamentul de Stat american a precizat că Giuliani nu vorbeşte în numele administraţiei cu privire la acest subiect.

Sâmbătă, ziua în care Giuliani a făcut aceste noi comentarii cu privire la regimul de la Teheran, în sud-vestul Iranului, la Ahvaz, a avut loc un atac armat în timpul unei parade militare, atac ce s-a soldat cu cel puţin 29 de morţi şi 60 de răniţi. 

Un general al armatei iraniene a declarat că persoanele înarmate care au comis atacul au fost antrenate de două ţări arabe din Golf şi au avut legături cu Statele Unite şi cu Israelul.

Rudolph Giuliani, fost primar al New York-ului şi avocat aflat în slujba lui Trump, a intrat în atenţia presei române pentru o scrisoare trimisă preşedintelui Klaus Iohannis în care cere verificarea protocoalelor PG-SRI şi stoparea presiunilor asupra judecătorilor.

După ce a recunoscut pentru Politico.eu că a fost plătit pentru a trimite această scrisoare, a declarat, potrivit NYT, că gestul său legat de România „nu are nimic de-a face cu Guvernul american“. El a spus că a acţionat în calitate de „avocat şi consultant independent“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite