Rezultatele finale ale alegerilor din Venezuela: opoziţia obţine 112 mandate şi poate demite miniştri; preşedintele Nicolas Maduro cere demisia Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a cerut demisia Guvernului său în urma înfrângerii suferite în alegerile parlamentare. Opoziţia venezueleană a obţinut două treimi din mandatele Parlamentului de la Caracas, ceea ce îi permite să demită prin moţiuni de cenzură membri ai Cabinetului de Miniştri sau să convoace un referendum pentru modificarea Constituţiei.

Rezultatele finale ale alegerile parlamentare din Venezuela desfăşurate duminică au confirmat victoria zdrobitoare a alianţei Masa Unităţii Democratice (MUD) conduse de Jose Torrealba. MUD a fost votată de 56,3% din alegători şi a obţinut 112 mandate din cele 167 ale Parlamentului venezuelean. Restul mandatelor au revenit Partidului Socialist Unit din Venezuela (PSUV), care a obţinut 40,9% din voturi.

MUD, aflată până de curând în opoziţie, avea nevoie de 101 mandate pentru a demite miniştri prin moţiuni de cenzură sau pentru a convoca un refendum în vederea modificării Constituţiei chaviste, adoptate în 1999, după preluarea puterii de către socialistul Hugo Chavez. MUD va putea de asemenea să numească membrii Consiliul Naţional Electoral, să aprobe şi să modifice legi organice, să supună referendumului tratate internaţionale sau chiar să determine, printr-o reducere a mandatului, plecarea anticipată a preşedintelui Maduro.

Maduro vrea un proces de restructurare şi o nouă etapă a revoluţiei

Confruntat cu această situaţie, Nicolas Maduro, care l-a succedat pe Hugo Chavez, decedat în martie 2013, a cerut demisia Cabinetului său, în vederea unui proces de restructurare.

„Am cerut Consiliului de Miniştri să-şi prezinte demisia pentru a efectua un proces de restructurare, de reînnoire şi de produndă relansare a întregului Guvern naţional. Vreau un program pentru noua etapă a revoluţiei“, a declarat preşedintele venezuelean în cadrul emisiunii la care apare săptămânal, potrivit Le Monde.

Cei 112 deputaţi ai MUD, o alianţă eterogenă, se vor reuni joi pentru a-şi stabili rolurile în noul Parlament, care îşi va începe activitatea din 5 ianuarie.

Secretarul general al MUD, Jesus Torrealba, a spus, marţi, că prioritatea deputaţilor alianţei va fi de a asigura „reconcilierea naţională“ şi „de a se ocupa urgenţa economică şi socială a ţării“. De la venirea la putere a lui Maduro, Venezuela se confruntă cu grave probleme economice şi sociale.

Aceasta este prima înfrângere a mişcării socialiste din Venezuela. Potrivit unor voci, Nicolas Maduro nu va reuşi să se menţină la putere. „Conducerea PSUV ar trebui să organizeze o conferinţă de presă pentru a anunţa demisia lui Nicolas (Maduro), preşedintele partidului, şi organizarea de alegeri, în martie 2016, pentru noile autorităţi“, scrie pe site-ul Aporrea jurnalistul Rafael Rodriguez Olmos, apropiat chavismului, care sugerează că el oricum va fi înlăturat de la putere.

Potrivit unor analişti, imaginea lui Maduro a avut de suferit din cauza lipsei de charismă, în comparaţie cu Chavez, care-i atrăgea pe venezueleni prin stilul său popular şi o retorică înfocată.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite