Alegeri parlamentare în Venezuela. Opoziţia a obţinut o victorie zdrobitoare; Nicolas Maduro şi-a recunoscut înfrângerea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opoziţia venezueleană a obţinut o victorie zdrobitoare în alegerile legislative, a anunţat luni Comisia Electorală, confirmând faptul că alianţa Masa Unităţii Democratice (MUD) a obţinut cel puţin 99 din cele 167 de mandate, relatează agenţia DPA online, citată de Mediafax.

Opoziţia venezueleană, reprezentată în special de MUD, a obţinut cel puţin 99 din cele 167 de mandate ale Parlamentului monocameral, în timp ce Partidul Socialist Unit (PSUV) al preşedintelui Nicolas Maduro a obţinut 46 de mandate. Alte 22 de mandate urmează să fie redistribuite.

Aceasta este prima înfrângere a mişcării socialiste din 1998, când a ajuns la putere fostul preşedinte Hugo Chavez.

Preşedintele Nicolas Maduro, desemnat la succesiune de către Hugo Chavez, decedat în martie 2013, se confruntă cu grave probleme economice şi sociale.

Potrivit unor analişti, imaginea lui Maduro a avut de suferit din cauza lipsei de charismă, în comparaţie cu Chavez, care-i atrăgea pe venezueleni prin stilul său popular şi o retorică înfocată.

Mesa de Unidad Democratica (Masa Unităţii Democratice, n. red.) este o coaliţie de partide de centru şi de stânga. Potrivit majorităţii sondajelor de opinie, MUD era favorit în faţa PSUV.

„Astăzi, schimbarea a început în Venezuela“, s-a felicitat Jesus Torrealba, liderul MUD. „Poporul s-a exprimat foarte clar“, a adăugat el.

Dacă opoziţia din Venezuela va mai obţine două mandate care îi lipsesc pentru atingerea majorităţii de trei cincimi, această coaliţie eterogenă ar putea depune o moţiune de cenzură vizând vicepreşedintele sau unul dintre miniştri. MUD vrea să adopte în primul semestru al anului 2016 reforme economice şi o amnistie pentru cei 75 de deţinuţi politici din Venezuela, potrivit AFP.

Maduro declara săptămâna trecută că, în cazul în care îşi va pierde susţinătorii, „va ieşi în stradă şi va lupta, va apăra patra şi va face revoluţie“.

Totuşi, după anunţarea rezultatelor, Maduro, vizibil afectat, şi-a recunoscut înfrângerea.

„Morala şi etica noastră ne îndeamnă să acceptăm şi să recunoaştem aceste rezultate potrivnice, să spunem Venezuelei că Legea Fundamentală şi democraţia au triumfat“, a declarat el.

Luis Manuel Dias, un politician din cadrul Partidului Acţiunea Democratică (opoziţie), a fost împuşcat mortal, luna trecută, la un eveniment de campanie, de către persoane înarmate de la bordul unui automobil. Partidul său a acuzat „grupări înarmate“ din partidul lui Maduro de acest asasinat, transmite Mediafax.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite