Reuters Fact Check: Înregistrarea video a unui atac cu rachete în apropierea unui spital din Gaza este anterioară actualului război

0
Publicat:

O înregistrare video cu o lansare de rachetă capturată în Gaza, care datează cel puțin din august 2022, a fost distribuită în mod eronat ca fiind o înregistrare care arată o rachetă care a lovit spitalul Al-Ahli al-Arabi din Gaza în octombrie 2023, potrivit Reuters.

image

Potrivit Autorității Palestiniene, un atac aerian israelian din 17 octombrie a ucis sute de persoane la spitalul din Gaza. Israelul a declarat că explozia a fost cauzată de o lansare eșuată de rachetă a grupului militant palestinian Jihadul Islamic.  

„Imagini în direct din momentul în care spitalul din Gaza a fost bombardat de propria rachetă lansată greșit de Hamas”, se arată într-o postare din 17 octombrie pe platforma de mesagerie X (fostă Twitter) cu un videoclip nocturn al unei rachete de semnalizare sau al unei rachete care se îndreaptă spre sol la scurt timp după ce s-a ridicat pe cer.  

Clipul a fost distribuit și pe Facebook.

Imaginile, filmate în Gaza anterior războiului din octombrie 2023

Înregistrarea a fost făcută în Gaza, dar videoclipul este anterior atacului aerian din 2023. Acesta a fost încărcat pe YouTube la 7 august 2022, cu o descriere care face referire la un incident din 2022, în timpul unui scurt conflict între Hamas și Israel.

Într-o înregistrare video a Al Jazeera încărcată pe YouTube pe 8 august 2022 poate fi văzută o imagine mai clară a locației din clip.

Complexul Municipalității din Gaza și clădirea Adel pot fi văzute atât în videoclipuri, cât și în imaginile Google Street View, care corespund și ele.

Spitalul din Gaza lovit la 17 octombrie 2023 se află la aproximativ 400 de metri de complexul municipalității.

Verdict

Fals. Videoclipul cu aparenta ratare a unei rachete este anterior atacului aerian asupra spitalului din Gaza din octombrie 2023, se arată în analiza Reuters.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite