Renumărarea voturilor nule ameninţă victoria lui Traian Băsescu, scrie presa străină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia Curţii Constituţionale de renumărare a voturilor nule din cel de-al doilea scrutin al alegerilor prezidenţiale, ameninţă victoria la limită obţinută de preşedintele în funcţie, Traian Băsescu, scrie presa străină.

"Curtea Constituţională a cerut vineri renumărarea voturilor anulate în scrutinul prezidenţial de duminică, o decizie care poate anula victoria la limită a preşedintelui Traian Băsescu", notează "Wall Street Journal". Totuşi analiştii dau ca puţin probabilă schimbarea rezultatului votului confirmat oficial de Biroul Electoral Central.

"Este puţin probabil ca această decizie să schimbe ceva fundamental, nu cred că se va demonstra existenţa fraudelor. Întrebarea-cheie este dacă instanţa va analiza doar aceste voturi sau va decide şi analizarea altora, vom vedea", declară Alina Inayeh, directorul Black Sea Trust.

O deturnare de la numirea unui prim-ministru


Unii dintre analiştii citaţi de WSJ văd în decizia CCR o deturnare de la cea mai importantă ăproblemă a României: numirea unui prim ministru şi instaurarea unui Executiv.

"Întârzierile suplimentare nu sunt de bun augur, este o formă de deturnare a atenţiei, dar poate le oferă partidelor politice mai mult timp pentru încheierea unor acorduri", afirmă Timothy Ash, analist la Royal Bank of Scotland.

Românii, calmi în faţa furtunii politice

"În ciuda acuzaţiilor grave privind fraudele electorale, locuitorii Bucureştiului nu par şocaţi. Majoritatea cetăţenilor sperau că alegerile vor permite depăşirea crizei economice, deblocarea ajutorului de la FMI şi îmbunătăţirea imaginii României, considerată cea mai coruptă membră a UE. Dar mulţi români spun că lucrurile s-au întâmplat cum se aşteptau - acuzaţii de fraude, disensiuni politice şi rezultate neclare", adaugă blogul WSJ.

Informaţia privind decizia luată de CCR de renumărarea a voturilor nule este preluată şi de BBC News şi de Associated Press.

"Este puţin probabil ca un număr suficient de voturi anulate să fie validate şi să se schimbe rezultatul alegerilor", comentează şi publicaţia franceză "L'Express".

"În total, în urma turului de scrutin de pe 6 decembrie 138.446 de buletine de vot au fost anulate, adică 1,32 la sută. În primul tur de scrutin, pe 22 noiembrie, fuseseră anulate 227.000 de voturi", notează şi jurnaliştii francezi de la AFP.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite