Relațiile Israelului cu Rusia, puse la încercare pe măsură ce tensiunile cresc în Siria. Riscul deschiderii unui alt front în războiul cu Hamas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De când a intrat în război cu Hamas la începutul lunii trecute, Israelul a intensificat loviturile împotriva milițiilor susținute de Iran în Siria, care s-au apropiat de granița israeliană, relatează Bloomberg într-o analiză despre impactul conflictului asupra relațiilor dintre Israel și Rusia.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu și președintele rus Vladimir Putin FOTO Profimedia
Premierul israelian Benjamin Netanyahu și președintele rus Vladimir Putin FOTO Profimedia

Această evoluție vine la pachet cu o schimbare cheie în politica israeliană: nu mai avertizează de fiecare dată Rusia, susținătoarea Siriei, înainte de atacurile asupra teritoriului sirian.

Această situație, raportată de persoane familiare cu situația, împreună cu intensificarea atacurilor, înrăutățește relațiile deja tulburi dintre Israel și Rusia.

În plus, există pericolul ca Siria să apară ca un nou front în războiul dintre Israel și Hamas, situație pe care SUA și aliații regionali încearcă să o evite în timp ce încearcă să limiteze conflictul. Tensiunile sunt deja ridicate la granița Israelului cu Libanul, baza Hezbollah și de unde aceasta face zilnic schimb de focuri cu armata israeliană.

„Propagarea în Siria nu este doar un risc, ci a început deja”, a declarat săptămâna aceasta Geir Pedersen, trimisul special al Națiunilor Unite pentru această țară. „Se adaugă combustibil la un fitil care deja începea să se aprindă”.

În ultimul deceniu, Siria a devenit un câmp de luptă global. SUA au aproape 1.000 de soldați acolo pentru a contracara extremiștii islamiști, în vreme ce Turcia luptă împotriva grupurilor kurde din nord. Între timp, Iranul și Rusia îl ajută pe președintele Bashar al-Assad să se mențină la putere. Sute de mii de oameni au fost uciși, iar milioane de oameni au fost forțați să fugă.

Astăzi, războiul total a fost înlocuit de lupte mai sporadice, dar conflictul din Israel-Gaza exacerbează tensiunile, scrie Bloomberg.

Lovituri israeliene fără a avertiza Rusia

La 30 octombrie, avioane de război israeliene au bombardat o bază militară siriană din provincia sudică Daraa, după ce în prealabil Israelul a lansat pliante care avertizau forțele siriene să nu permită Iranului și reprezentanților săi să opereze în apropierea graniței cu Israelul, potrivit persoanelor familiare cu situația.

Cu cinci zile mai devreme, Israelul a lovit un depozit de arme la o mare bază siriană din sud, unde ofițeri iranieni și agenți ai Hezbollahului sunt încorporați în forțele siriene. Atacul a ucis mai mult de o duzină de soldați și ofițeri sirieni, potrivit acestor persoane. Avioanele de război israeliene au lovit, de asemenea, radarele de supraveghere aeriană la o instalație din apropiere, au adăugat acestea.

Membri ai poliției militare ruse sunt ocazional prezenți la o instalație de lângă această bază. Nu este clar dacă aceștia se aflau acolo când Israelul a lovit. Armata siriană a recunoscut ambele atacuri.

Israelul nu a anunțat Rusia în prealabil cu privire la lovituri, au declarat persoanele care au vorbit despre acestea.

Iar în ultimele trei săptămâni, Israelul a lovit de mai multe ori principalele două aeroporturi siriene din Damasc și Alep, scoțându-le din funcțiune și forțând avioanele civile să aterizeze, în schimb, la baza aeriană rusă de la Hmeimim, pe coasta mediteraneeană a Siriei, a declarat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, cu sediul în Marea Britanie.

De ani de zile, Israelul a lovit în mod regulat ținte din Siria, în principal pentru a contracara militanții Hezbollah din această țară sau pentru a-și securiza propria graniță de nord-est. De când Rusia a intervenit în războiul sirian în 2015, aceasta s-a coordonat cu Israelul pentru a se asigura că forțele lor nu se ciocnesc sau nu trag din greșeală una în alta.

Ministerul israelian al Apărării a refuzat să comenteze recenta lipsă de avertismente sau dacă au fost lansate pliante asupra forțelor siriene înainte de atacul de luni.

Israelul încearcă să prevină un nou front în Siria

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat că forțele sale sunt hotărâte să oprească Iranul să transfere arme prin Siria către Libanul vecin, unde se află baza Hezbollah.

„Nu vom permite un nou front Hezbollah acolo și nici nu vom permite o prezență militară iraniană în Siria”, a declarat el marți reporterilor.

Hamas și Hezbollah primesc finanțare și pregătire extinsă din partea Iranului.

Avertismentele israeliene către Rusia au servit ambelor țări. În urmă cu cinci ani, președintele rus Vladimir Putin l-a asigurat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu că va face totul pentru a împiedica Iranul și Hezbollah să se instaleze în sud-vestul Siriei, vizavi de Înălțimile Golan ocupate de Israel.

Dar după ce Rusia a trimis trupe în Ucraina în 2022, Moscova și-a strâns alianța cu Iranul, tensionând relațiile cu Israelul. Războiul împotriva Hamas, care conduce Gaza și care este, susținut și de Iran, precum și cooperarea profundă dintre Israel și SUA au îndepărtat și mai mult cele două părți.

SUA au mutat două portavioane în regiune de la 7 octombrie, când militanții Hamas au invadat comunitățile din sudul Israelului și au ucis 1.400 de persoane. Washingtonul a fost alături de Israel în timp ce acesta a lansat o serie de atacuri aeriene în masă asupra Gaza și a început o ofensivă terestră. Rusia a criticat acțiunile Israelului, despre care autoritățile conduse de Hamas spun că au ucis peste 9.000 de persoane.

Israelul a condamnat Moscova pentru că a găzduit săptămâna trecută o delegație a Hamas și pe ministrul adjunct de externe al Iranului. Iar pe 29 octombrie, o mulțime a invadat un aeroport din Daghestan, în sudul Rusiei, pentru a căuta pasagerii unui zbor sosit din Israel. Putin a dat vina pe Ucraina și pe serviciile de informații occidentale pentru acest incident antisemit.

„Practic, Rusia ne sprijină dușmanii”, a declarat Amos Yadlin, un fost șef al serviciilor de informații militare israeliene, referindu-se la cooperarea militară strânsă a Moscovei cu Iranul și la contactele sale cu grupuri precum Hamas și Hezbollah.

Conflict restrâns sau război regional?

De când a început războiul dintre Israel și Hamas, sute de membri ai milițiilor susținuți de Iran s-au mutat de la granița dintre Irak și Siria pentru a fi mai aproape de Israel. Aceștia au desfășurat cel puțin 12 atacuri împotriva Israelului, potrivit lui Charles Lister, care conduce programul pentru Siria la centrul de reflecție Middle East Institute, cu sediul la Washington.

El a spus că numărătoarea sa indică, de asemenea, 33 de atacuri ale milițiilor legate de Iran asupra bazelor americane din Irak și Siria în aceeași perioadă. El a spus că Rusia a intensificat bruiajul electronic de la baza sa Hmeimim din Siria, care a interferat cu traficul aerian comercial, inclusiv cu zborurile care au aterizat la Tel Aviv.

„Rusia este foarte fericită atât să stea deoparte, cât și să se dea la o parte și să privească cum se desfășoară haosul. Dar este, de asemenea, destul de mulțumită să faciliteze haosul”, a subliniat Lister.

Badr Jamous, un lider al opoziției siriene cu sediul la Istanbul, a declarat că Moscova ar putea fi mulțumită să vadă o escaladare susținută de Iran pe frontul Israel-Siria pentru a distrage și mai mult atenția Occidentului de la Ucraina. Totodată, Putin și-ar putea dori să forțeze SUA și aliații săi să ceară ajutorul Rusiei pentru a preveni o conflagrație mai amplă, a spus el.

"Rusia s-a cuplat cu Iranul până la capăt pentru că a devenit dependentă de Iran pentru o mulțime de capacități militare", a declarat Manuel Trajtenberg, director executiv al Institutului pentru Studii de Securitate Națională cu sediul la Tel Aviv.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite