Israelul ripostează la tirurile de rachete din Siria și Liban. Tensiunile cresc la granița israeliano-libaneză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata israeliană a anunţat, luni, că a lovit mai multe ţinte în Siria, drept răspuns la tirurile de rachete, transmite luni AFP.

Atac cu rachete dinspre Gaza spre Israel FOTO Profimedia
Atac cu rachete dinspre Gaza spre Israel FOTO Profimedia

UPDATE

Potrivit ultimelor informații, Armata israeliană a raportat că a ripostat împotriva acestor noi tiruri dinspre Liban și că unul dintre luptătorii Hezbollah a fost ucis. Gruparea a indicat că a doborât o dronă israeliană.

Liderul Hezbollah va ține un discurs

De asemenea, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a anunțat că va ține un discurs vineri, primul de la începutul escaladării intense dintre gruparea sa și Israel în urmă cu trei săptămâni și primul de la izbucnirea războiului din Gaza.

Intervenţia lui Nasrallah va avea loc în cadrul unei ceremonii de „cinstire a martirilor care şi-au sacrificat viaţa pe drumul către Ierusalim”, a anunţat duminică Hezbollah într-un comunicat.

Peste 8.000 de palestinieni, majoritatea civili şi circa jumătate dintre aceştia - copii, au fost ucişi în Fâşia Gaza de când au început bombardamentele Israelului asupra Fâşiei Gaza, potrivit Ministerului Sănătăţii condus de Hamas.

Totodată, mai bine de 1.400 de persoane au fost ucise de partea israeliană, în principal civili, în timpul atacului Hamas din 7 octombrie, potrivit autorităţilor israeliene.

Gruparea Hamas, acuzată de „manipulare psihologică”

Ministrul apărării israelian, Yoav Gallant a acuzat Hamas de „manipulare psihologică” în privinţa persoanelor luate ostatice în timpul atacului din 7 octombrie, după ce mişcarea islamistă a declarat că este gata să-i elibereze în schimbul tuturor prizonierilor palestinieni încarceraţi de Israel.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene Daniel Hagari a declarat duminică că numărul ostaticilor ţinuţi de Hamas se ridică la 239, inclusiv „mulţi muncitori străini”.

Reacția Statelor Unite

 Statele Unite au făcut apel la Israel să permită intrarea imediată a ajutoarelor umanitare în Gaza și să respecte dreptul internațional referitor la protecția civililor. 

Joe Biden i-a transmis premierului israelian, Benjamin Netanyahu, că statul israelian trebuie să „acorde prioritate protejării civililor”, conform unui comunicat al Casei Albe.

Știre inițială:

„O aeronavă de luptă a atacat recent lansatoarele din care au fost trase tiruri din teritoriul sirian spre teritoriul israelian aseară”, a declarat armata israeliană pe X (fostul Twitter).

Cu doar câteva ore mai devreme, Armata israeliană anunțase că mai multe atacuri cu rachete au avut loc într-o „zonă deschisă”. Postul public de radio israelian, Kan, a raportat că locurile ce au fost ținte ale rachetelor se află în regiunea Daraa din sudul Siriei şi au legături cu aliaţii Iranului.

Începând cu data de 7 octombrie, data sângerosului atac al Hamas din Israel, forţele aeriene israeliene au efectuat mai multe raiduri în Siria, Vizare au fost, în special, aeroporturile din Alep şi Damasc.

Tensiuni în creștere sunt, de asemenea, la graniţa israeliano-libaneză. Aproape zilnic există schimburi de focuri între armata israeliană şi grupurile armate pro-palestiniene, inclusiv Hezbollah-ul libanez.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite