Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei împotriva oricărui plan israelian de a ocupa părţi din Fâşia Gaza

0
Publicat:

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei este împotriva oricărui plan al Israelului de a ocupa părţi din Fâşia Gaza sau de a crea zone de securitate în cadrul enclavei, declarând că principala cauză a conflictului este negarea de către Israel a drepturilor legitime ale palestinienilor, a transmis luni presa de stat de la Amman, informează Reuters, scrie Agerpres.

Regele Abdullah al II-lea FOTO: EPA-EFE (Arhivă)
Regele Abdullah al II-lea FOTO: EPA-EFE (Arhivă)

În declaraţii făcute la palatul regal, regele a fost citat spunându-le unor politicieni de rang înalt că nu poate exista „nicio soluţie militară sau de securitate” pentru conflictul dintre Israel şi palestinieni. Regele iordanian a declarat că Gaza devastată de război nu ar trebui să fie separată de celelalte teritorii palestiniene de către Israel.

Monarhul haşemit a declarat că „rădăcina crizei este ocuparea teritoriilor palestiniene de către Israel şi negarea drepturilor legitime ale palestinienilor”. „Soluţia începe de acolo şi orice altă cale este sortită eşecului şi unui nou ciclu de violenţă şi distrugere”, a spus el.

Regele Abdullah al II-lea a reamintit că a avertizat anterior despre încălcările israeliene din Cisiordania, cu care Iordania împarte graniţa, iar atacurile coloniştilor evrei asupra civililor palestinieni ar putea „extinde conflictul” şi împinge regiunea „în abis”.

Iordania adăpostește o populație considerabilă de refugiaţi palestinieni şi descendenţi ai acestora, care se tem că Israelul ar putea expulza palestinieni în masă din Cisiordania ocupată de Israel, unde atacurile coloniştilor israelieni asupra locuitorilor palestinieni s-au întețit după atacul Hamas din 7 octombrie.

Ministrul iordanian de Externe Ayman Safadi a declarat într-un interviu acordat postului public de radiodifuziune Al Mamlaka că Israelul a depăşit „orice linie roşie legală, etică şi umanitară în războiul său barbar împotriva populaţiei din Gaza”„Israelul refuză să asculte. Ceea ce face nu este autoapărare, ci comitere de crime de război”, a adăugat el.

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a spus că singura cale pentru pace permanentă este relansarea negocierilor asupra unui stat palestinian independent alături de Israel. Negocierile intermediate de SUA sunt îngheţate de aproape un deceniu.

Statele Unite au declarat că Israelul nu poate ocupa enclava după război. Secretarul de stat Antony Blinken a afirmat că administraţia din Fâşia Gaza ar trebuit să fie reunificată cu cea din Cisiordania, unde Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP) deţine controlul asupra unor porţiuni.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că ANP nu ar trebui să preia controlul în Gaza, iar săptămâna trecută a spus că Israelul va prelua controlul securităţii în Gaza pe termen nedeterminat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite