Referendum în Cuba asupra unui nou Cod al familiei care legalizează căsătoriile gay și permite adopția pentru cupluri LGBT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Populaţia cubaneză se va pronunţa duminică, în cadrul unui referendum, asupra unui nou Cod al familiei, un text foarte avansat în materie de drepturi societale, dar care face încă obiectul unor reticenţe, informează AFP.

O mamă trece cu copilul prin fața unui afiș de susținere a noului cod al familiei | Foto AFP
O mamă trece cu copilul prin fața unui afiș de susținere a noului cod al familiei | Foto AFP

Mai mult de opt milioane de cubanezi sunt rugaţi să răspundă cu da sau nu la o singură întrebare: „Sunteţi de acord cu Codul Familiei?”

Secţiile de votare vor fi deschise între orele 07:00 şi 18:00 (11:00-22:00 GMT), potrivit Agerpres. 

Noua lege, care actualizează în profunzime textul în vigoare din 1975, defineşte căsătoria ca fiind uniunea dintre „două persoane”, legalizând astfel căsătoria între persoane de acelaşi sex şi adopţia de către cupluri homosexuale.

Pe lângă consolidarea drepturilor copiilor, ale persoanelor în vârstă şi ale persoanelor cu handicap, codul introduce posibilitatea recunoaşterii legale a mai multor taţi şi mame, pe lângă părinţii biologici, precum şi a maternităţii surogat fără scop de profit.

Multe dintre aceste subiecte rămân sensibile în Cuba, o societate încă marcată de machism şi de un guvern comunist care i-a ostracizat pe homosexuali în anii 1960 şi 1970.

Cu toate acestea, în ultimii douăzeci de ani, atitudinea autorităţilor faţă de homosexuali s-a schimbat semnificativ, iar votul „da” a fost subiectul unei campanii oficiale intense.

„Codul familiei prevede în primul rând respectul pentru fiinţa umană, respectul pentru fiecare persoană în parte. Recunoaştem şi acceptăm diferenţele care există deja în societatea noastră", a insistat preşedintele Miguel Diaz-Canel.

În America Latină, căsătoria între persoane de acelaşi sex este legală doar în şapte ţări şi în câteva state mexicane. Maternitatea surogat este permisă doar în două state mexicane. În alte părţi, se află în mare parte într-un vid juridic, nici interzisă, nici permisă.

În 2019, guvernul cubanez a încercat să introducă în noua constituţie căsătoria între persoane de acelaşi sex, dar a dat înapoi în faţa criticilor venite din partea bisericilor catolică şi evanghelică.

Conferinţa episcopală şi-a reiterat recent opoziţia faţă de mai multe articole: adopţia de către cuplurile homosexuale, maternitatea surogat şi recunoaşterea mai multor părinţi.

„Nu este etic să recunoaştem ca fiind adecvată «solidaritatea gestaţională», atunci când o femeie care poartă un copil în pântece timp de nouă luni trebuie să îl predea altora imediat după naştere”, au denunţat episcopii.

Timp de luni de zile, textul a făcut obiectul unei ample consultări populare, cu 79.000 de întâlniri de cartier, care au dus la modificarea a 48% din text, potrivit presei oficiale.

Cu toate acestea, caracterul amplu al textului, cu peste 500 de articole, ar putea alimenta un vot negativ sau o abţinere, unii alegători spunând, de exemplu, că sunt în favoarea căsătoriei egale, dar se opun adopţiei.

Pentru politologul Rafael Hernandez, aceasta este „cea mai importantă legislaţie privind drepturile omului” din Cuba de la revoluţia din 1959 încoace, până în punctul în care unii au considerat că guvernul „a mers prea departe”.

Noul Cod al familiei interzice căsătoria copiilor prin eliminarea unei excepţii care permitea fetelor să se căsătorească de la vârsta de 14 ani şi băieţilor de la 16 ani.

Este pentru prima dată când cubanezii sunt chemaţi să voteze „da” sau „nu” asupra unei legi, referendumurile fiind rezervate până acum doar textelor constituţionale, consemnează EFE.

Legea va intra în vigoare a doua zi după aflarea rezultatelor dacă va obţine peste 50% din voturi.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite