Rebelii: „Nu putem face nimic fără bani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rebelii libieni au cerut ieri SUA şi altor ţări să deblocheze mai multe miliarde de dolari libieni, spunând că banii sunt vitali pentru a instaura pacea şi stabilitatea în această ţară.

UPATE 11.15 ONU va trimite o fortă de poliţie în Libia, dacă "autorităţile libiene o cer"

"Prietenii noştri din întreaga lume vorbesc despre procedurile necesare pentru a readuce pacea şi stabilitatea. E imperativ. Dar noi nu ne putem îndeplini sarcinile", a declarat Mahmoud Jibril, unul dintre liderii seniori ai Consiliului Naţional de Tranziţie, aflat în Turcia. Solicitarea sa vine la o zi după ce ONU a aprobat o cerere a SUA de a debloca 1,5 miliarde de dolari din cele cel puţin 100 de miliarde îngheţate la începutul războiului.



ONU a cerut rebelilor, dar şi forţelor loiale lui Muammar Gaddafi să evite omorurile din răzbunare, după ce a ieşit la iveală că au avut loc mai multe execuţii în Tripoli. Zeci de cadavre, cu mâinile legate la spate au fost descoperite lângă complexul lui ­Gaddafi, unde au avut loc lupte. Rebelii au declarat pentru CNN că oamenii fuseseră executaţi de forţele lui Gaddafi, dar acest lucru nu este clar, transmite CNN, precizând că majoritatea victimelor erau negri, care compun o mare parte din armata lui Gaddafi.

Buncărul lui Gaddafi, bombardat

Rebelii i-au cerut lui Gaddafi să se predea, pentru a evita vărsarea în continuare de sânge, dar acesta pare a-şi îndemna susţinătorii să continue lupta. "Nu lăsaţi Tripoli pe mâna şobolanilor. Luptaţi cu ei, distrugeţi-i", a declarat Gaddafi, conform unei înregistrări difuzate de postul de televiziune arab Arrai, cu sediul în Siria. „Ieşiţi din case şi eliberaţi Tripoli. Nu vă temeţi de ei, să vă fie frică doar de Allah", spune el. Mesajul vine la 48 de ore după ce rebelii au ocupat Bab el-Aziziya, un vast complex rezidenţial al lui Gaddafi. Avioane britanice au bombardat în noaptea de joi spre vineri un important buncăr al liderului libian din Sirt, oraşul său natal.

Maşină-unicat a lui Gaddafi, capturată

Rebelii au confiscat o maşină scumpă, Fiat 500 electric, unicat, realizat de carosierul italian Castagna special pentru liderul libian. Maşina nu are uşi şi are jante de 43 de centimetri. Personalizarea maşinii include harta Africii în care Libia este marcată cu verde în locul siglei Fiat.

100 de miliarde de dolari libieni au fost îngheţaţi la începutul războiului.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite