Raport ONU la zece ani de la accidentul nuclear de la Fukushima: „Niciun efect nefast asupra sănătăţii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Emisiile radioactive de după accidentul de la Centrala nucleară japoneză Fukushima, în 2011, nu au produs efecte negative asupra sănătăţii, potrivit concluziilor unui comitet de cercetători de la ONU, publicate marţi, la Viena, relatează AFP.

De la un precedent raport, publicat în 2013, „nu s-a documentat niciun efect nefast asupra sănătăţii locuitorilor Fukushima care să poată fi atribuit în mod direct expunerii la radiaţii”, afirmă preşedinta Comitetului Ştiinţific ONU cu privire la  consecinţe ale emisiilor radioactive (UNSCEAR) Gillian Hirth.

Raportul UNSCEAR confirmă, per ansamblu, principalele rezultate ale raportului precedemt.

El oferă, apreciază ONU într-un comunicat, „o evaluare îmbunătăţită şi mai solidă a nivelului şi efectelor radiaţiilor cauzate de accidentul” nuclear de la Fukushima.

Comitetul consideră că o creştere puternică a numărului cancerelor de tiroidă la copiii expuşi are legătură cu o îmbunătăţire a tehnicilor de depistare, care au relevat ”prevalenţa unor anomalii care nu au fost detectate înaintea” accidentului de la Fukushima.

Accidentul nuclear de la Fukushima - în urma unui cutremur de magnitudinea 9 care a antrenat un tsunami ce a devastat nord-estul Japoniei- a condus, în martie 2011, la emiterea unor importante emisii radioactive în aer, apă şi pe sol în regiunea centralei accidentate, situată la 220 de kilometri nord-est de Tokyo.

Aproximativ 100.000 de persoane au fost nevoite să-şi abandoneze domiciliul, iar aproximativ 18.000 au fost ucise în catastrofa naturală.

Accidentul de la Fukushima este cel mai grav accident nuclear după cel de la Cernobîl, în Ucraina, în 1986, unde s-a observat o creştere a numărului cancerelor de tiroidă.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri