Qatargate se transformă din ce în ce mai mult în Marocgate

0
Publicat:

O figură enigmatică apare în scandalul de corupție în care este implicat Qatarul. Este vorba de un spion marocan, care ar fi fost cunoscut autorităților franceze și spaniole.

Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Un agent al serviciilor secrete marocane, identificat drept Mohamed Belahrech, a devenit unul dintre pionii cheie în scandalul de corupție din Qatar, care a zdruncinat bazele Parlamentului European. Numele lui de cod este M118 și se află de mai mulți ani în cercul de spioni din preajma agențiilor europene de informații.

Belahrech pare a se afla în centrul unei rețele complicate care se întinde din Qatar și Maroc, până în Italia, Polonia și Belgia. El este suspectat că a fost implicat în ultimii ani în eforturi intense de lobby și presupusă corupție care vizează deputații europeni. Și se dovedește că este cunoscut serviciilor de informații europene de ceva vreme.

Rabatul intră astfel, din ce în ce mai mult în centrul atenției, eclipsând chiar rolul Qatarului în acuzațiile de corupție ale deputaților europeni, în urma cărora poliția belgiană a confiscat echipamente și peste 1,5 milioane de euro în numerar, în percheziții care au vizat cel puțin 20 de case și birouri.

Ministrul belgian al Justiției, Vincent Van Quickenborne, a oferit săptămâna trecută un indiciu, spunând că Marocul a fost implicat în anchetă. Vorbind cu parlamentarii belgieni, el s-a referit la „o țară care în ultimii ani a fost deja menționată... când vine vorba de interferență”. Aceasta aluzie trebuie înțeleasă că se referă la Maroc, deoarece serviciul de securitate al Rabatului a fost acuzat de spionaj în Belgia, unde există o mare diasporă de marocani.

Potrivit cotidianului italian La Repubblica și ziarului belgian Le Soir, Belahrech este una dintre relațiile care îl leagă pe fostul europarlamentar Pier Antonio Panzeri de serviciul secret marocan, DGED. Politicianul italian Panzeri este acum în închisoare, fiind acuzat preliminar de corupție, în ancheta în care se spune că Marocul și Qatarul și-au cumpărat influență în Parlamentul European.

Într-o transmisiune electronică diplomatică marocană interceptată și publicată de un hacker în 2014 și 2015 (și văzută de POLITICO), Panzeri este descris ca „un prieten apropiat” al Marocului , „un aliat influent” care este „capabil să lupte cu activismul în creștere al inamicilor noștri din Parlamentul European.”.

Anchetatorii studiază acum cât de apropiat a fost Panzeri de Maroc. Cererea belgiană de extrădare a soției și fiicei lui Panzeri, care ar fi, de asemenea, implicate în scandalul de corupție, menționează „cadouri” de la Abderrahim Atmoun, ambasadorul Marocului la Varșovia.

Timp de câțiva ani, Panzeri a împărțit președinția comisiei parlamentare mixte UE-Maroc cu Atmoun, un diplomat experimentat dornic să promoveze interesele Marocului în cadrul autorităților europene de la Bruxelles. Dar acum se suspectează că Atmoun a primit ordine de la Belahrech, care este „un om periculos”, a declarat pentru Le Soir un oficial care cunoaște investigația. Se crede că Belahrech a supervizat întreruperea colaborării dintre Panzeri cu DGED din Maroc, după ce acesta nu a reușit să fie reales în Parlamentul European, în 2019.

Belharech poate fi, de asemenea, cheia pentru dezvăluirea unuia dintre misterele persistente ale scandalului din Qatar: urma banilor. O cerere de extrădare belgiană văzută de POLITICO se referă la un personaj enigmatic legat de un card de credit dat rudelor lui Panzeri. Personajul era cunosct sub numele de acoperire „Gigantul ”. Se speculează cu privire la faptul că Belahrech ar putea fi acest „Gigant”.

Multiplele vieți ale unui spion marocan

Belahrech nu este un începător în cercurile de spionaj europene – rapoartele din presă indică prezența lui în mai multe cazuri de spionaj din ultimul deceniu.

Bărbatul din Rabat a atras mai întâi atenția autorităților în legătură cu presupusa infiltrare în moscheile spaniole, fapt care în 2013 a dus la deportarea directorului marocan al unei organizații islamice din Catalonia, potrivit cotidianului spaniol El Confidencial.

Belahrech ar fi fost responsabil cu conducerea agenților din moschei la ordinul DGED, în timp ce soția sa a fost suspectată de spălare de bani prin intermediul unei agenții de turism din Spania. Rețeaua a fost desființată în 2015, potrivit El Mundo.

Nu după mult timp, Belahrech a reapărut în Franța, unde a jucat un rol principal într-un caz de corupție pe aeroportul Orly din Paris.

Un agent marocan, identificat la acea vreme drept Mohamed B., ar fi obținut până la 200 de dosare confidențiale despre suspecți de terorism din Franța de la un ofițer de frontieră francez, potrivit unei investigații publicate în Libération.

Ofițerul, care a fost reținut și pus sub investigație oficială în 2017, ar fi furnizat agentului marocan material confidențial cu privire la persoane aflate pe listele de supraveghere teroriste - și posibile persoane de interes care tranzitează aeroportul - în schimbul vacanțelor de patru stele în Maroc.

Autoritățile franceze nu au depus acuzații împotriva lui Belahrech, care a dispărut când rețeaua sa a fost devoalată. Potrivit unui oficial francez care cunoaște investigația, Belahrech a cooperat cu Franța la acea vreme prin furnizarea de informații în chestiuni de combatere a terorismului și a fost eliberat din acest motiv.

Agenții serviciilor secrete marocane pot acționa ca furnizori de informații pentru agențiile europene, coordonând simultan operațiunile de influență în aceleași țări, au declarat pentru POLITICO două persoane familiarizate cu coordonarea serviciilor de informații. Din acest motiv, țările europene închid uneori ochii în privința practicilor care ar putea fi calificate drept interferențe, au adăugat ei, atâta timp cât acest lucru rămâne discret.

Contactate, serviciile de informații din Franța, Spania și Maroc nu au răspuns unei cereri de comentarii.

Cât despre Belahrech, la cinci ani de la incursiunea sa în Franța, misteriosul M118 este din nou în centrul atenției – ridicând întrebări cu privire la relația sa continuă cu rețelele europene de informații.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite