Putin, despre ajutorul acordat rebelilor sirieni: „Nu trebuie să îi sprijinim pe cei care îşi ucid duşmanii şi le mănâncă organele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus, unul dintre principalii aliaţi ai regimului sirian, a lansat duminică un avertisment cu privire la furnizarea de armament către forţele rebele siriene.

„Noi nu încălcăm nicio regulă sau normă“ prin livrarea de armament către regimul sirian al lui Bashar al-Assad şi „lansăm un apel la adresa tuturor partenerilor noştri să acţioneze în acelaşi fel“, a declarat Putin, citat de CNN şi France Presse.

Comentariile liderului de la Kremlin indică faptul că Rusia dezaprobă planul Statelor Unite de a acorda mai mult sprijin rebelilor, aceste declaraţii fiind făcute cu numai o zi înaintea întâlnirii lui Putin cu Obama, la discuţiile de la summit-ul G8.

„Cred că nu veţi nega faptul că nu ar trebui să îi sprijinim pe cei care îşi ucid duşmanii şi le mănâncă organele. Vreţi să sprijiniţi astfel de oameni? Vreţi să le furnizaţi armament acestor oameni?“ a întrebat Putin, în cadrul unei conferinţe de presă care a succedat întâlnirea sa cu premierul britanic David Cameron.

În declaraţiile sale, preşedintele rus a făcut referire la un videoclip care a apărut în mediul online în luna mai şi care a generat furie şi critici aspre. Postat de un grup loial preşedintelui al-Assad, clipul a ridicat semne de întrebare cu privire la credibilitatea rebelilor, în ciuda faptului că acţiunile Guvernului erau condamnate în lumea întreagă.

„Dacă discutăm calm, într-o manieră specifică întâlnirilor de afaceri, lăsaţi-mă să vă atrag atenţia asupra unui lucru: faptul că Rusia livrează armament Guvernului sirian se încadrează în normele trasate de legile internaţionale“, a mai spus el. „Nu încălcăm nicio regulă şi putem să le cerem partenerilor noştri să acţioneze în acelaşi mod“.

Potrivit CNN, se preconizează că, în discuţiile preşedintelui Obama cu Vladimir Putin, liderul de la Casa Albă va susţine rebelii, mai mulţi oficiali de la Washington declarând pentru postul de televiziune că planurile americanilor includ livrarea, către grupurile de rebeli, de arme şi muniţie.

Alianţa dintre Siria şi Rusia a fost constituită în preajma Războiului Rece, iar ruşii au fost printre principalii furnizori de armament ai regimului Bashar al-Assad.

Liderii din întreaga lume au făcut presiuni asupra lui al-Assad, pentru ca acesta să pună capăt războiului şi să demisioneze, iar  eforturile Consiliului de Securitate al ONU de a acţiona au fost blocate, în repetate rânduri, de Rusia şi China.

La rândul lui, Cameron a declarat că Marea Britanie nu s-a decis încă să le furnizeze arme rebelilor, dar le va oferi acestora asistenţă tehnică, alături de SUA, Franţa şi ceilalţi aliaţi.

Nu am nicio îndoială cu privire la faptul că responsabilitatea îi revine preşedintelui Assad. Măcelul asupra poporului este principala cauză a suferinţei, a catastrofei şi a deceselor pe care le-am văzut“, a explicat el.

Totodată, Cameron a recunoscut că el şi Putin au opinii diferite cu privire situaţia din Siria, dar a afirmat că amândoi au fost de acord că războiul trebuie să se încheie. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite