Proteste de amploare la Ankara, după ce poliţia a închis un hotel unde era programat un congres politic ce i-ar fi putut crea neplăceri lui Erdogan VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proteste de amploare la Ankara Foto: CNN Türk
Proteste de amploare la Ankara Foto: CNN Türk

Aproape 5.000 de persoane au ieşit în stradă în capitala Turciei, Ankara, după ce poliţia a închis un hotel în care urma să se desfăşoare un congres al Partidului Mişcarea Naţionalistă, în cadrul căruia s-ar fi putut lua o decizie care să-i ridice probleme actualului preşedinte turc, Recep Tayyip Erdogan, transmite Reuters.

Mai precis, câteva sute de membri ai Partidului Mişcarea Naţionalistă (MHP) au demarat o procedură menită să ducă la înlăturarea liderului din ultimele două decenii al partidului, Devlet Bahceli, pentru care aveau nevoie de schimbarea regulamentului formaţiunii politice într-un congres special.

Încercarea acestora de a-l înlătura pe Bahceli vine în contextul în care partidul lui Erdogan are nevoie de sprijinul MHP pentru a schimba legea fundamentală în scopul de a-i acorda puteri extinse preşedintelui, iar cei loiali lui Bahceli sunt dispuşi să acţioneze în această direcţie.

Numai că liderii disidenţi, printre care fostul ministru de Interne Meral Aksener, se opun acestui plan.

În cursul zilei de duminică, aceştia au dat publicităţii un comunicat de presă prin care au acuzat partidul AKP al lui Erdogan că a intervenit pentru a bloca desfăşurarea congresului.

"Puterea executivă a organizat o lovitură de stat împotriva puterii judecătoreşti. Constituţia şi legea sunt suspendate. O schimbare în MHP este coşmarul partidului AKP", se arată în acest comunicat.

În aceste condiţii, mii de oameni s-au adunat în apropiere de baricadele ridicate de poliţie pe drumul care duce la hotelul în care trebuia să aibă loc congresul. "Bahceli trebuie să plece", a scandat mulţimea. Forţele de ordine au amplasat în zonă tunuri cu apă. 

La alegerile organizate în luna noiembrie a anului 2015, partidul lui Bahceli a întrunit 12% din sufragii, obţinând astfel 40 de locuri în Parlament, iar AKP are nevoie de sprijinul acestei formaţiuni pentru a declanşa un referendum privind modificarea constituţiei, care ar atrage după sine acordarea unor puteri mai mari preşedintelui. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite