Profilul liderului libian, Mohamed Magariaf: islamistul care poate fi „foarte cool” şi „destul de liberal”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Libiei, Mohamed Magariaf, este o figură distinctă, iar modul său prietenos de a discuta l-a făcut popular în rândul jurnaliştilor, mulţi considerându-l „foarte cool şi... destul de liberal“ pentru un lider al unei ţări arabe.

În afara cercurilor media, cei care-l ştiu pe preşedintele Congresului Naţional General îl descriu ca pe un om cu principii de neclintit, deşi pentru mulţi libieni liderul lor interimar rămâne un mister. Mohamed Magariaf (72 de ani) a plecat în exil în 1980 şi s-a întors abia după înlăturarea de la putere a fostului preşedinte, colonelul Muammar Gaddafi, în 2011.

Autor al mai multor cărţi

Liderul libian Magariaf este un cititor şi un scriitor prolific, de-a lungul anilor publicând mai multe cărţi despre politicile libiene, despre istorie şi despre economie. Îi place, de asemenea, să se delecteze cu un film bun.

El nu a învăţat niciodată să conducă, dar acest lucru nu l-a împiedicat să nu comenteze felul în care alţii conduc, spune Asma, una dintre cele şase fiice ale preşedintelui, citată de BBC News. „Mama îl duce mereu cu maşina şi este destul de amuzant să-i vezi împreună - pe el comentând la cât de repede sau la cât de încet conduce ea“, povesteşte Asma.

Prietenii vechi de familie îşi amintesc de tânărul Magariaf harnic şi dedicat familiei sale. În timpul şcolii gimnaziale efectuate la Benghazi, locul unde s-a născut în 1940, a lucrat cu jumătate de normă la o firmă de contabilitate pentru a-i ajuta pe fraţii săi mai mici, 11 la număr.

A terminat şcoala în 1958 cu cele mai mari note din teritoriul ce purta, pe atunci, numele de Regatul Libiei. Ulterior, a plecat printr-o bursă guvernamentală în Marea Britanie, după care s-a întors în Libia şi a lucrat ca profesor de economie la Universitatea din Benghazi.

Între 1972 şi 1977 a fost preşedintele Biroul Guvernamental de Contabilitate, echivalentul unei slujbe de ministru, şi supraveghetorul veniturilor fostului preşedinte Muammar Gaddafi.

Tentativă de asasinat eşuată

În 1978 a fost trimis ca ambasador în India, unde a început să vorbească din ce în ce mai mult despre corupţia guvernului la care fusese martor. De îndată a fost luat la ochi de oficialii regimului opresiv al lui Gaddafi. După doi ani petrecuţi ca diplomat libian în India, Magariaf a fugit în Maroc şi mai apoi în Egipt. Într-un finaşl, a ajuns în Georgia, SUA.

Mohamed Magariaf a fost co-fondatorul Frontului Naţional pentru Salvarea Libiei (NFSL), unde a servit timp de două decenii. Grupul de opoziţie s-a făcut celebrul prin tentativa eşuată de a-l ucide pe Gaddafi în 1984. Dar şi actualul lider al Libiei a supravieţuit mai multor tentative de asasinat.

A demisionat din funcţia de şef la NFSL, când a fost numit lider al Congresului Naţional General.

De-a lungul anilor, familia lui Magariaf a plătit cu vârf şi îndesat pentru poziţia sa anti-Gaddafi. Una dintre surorile lui a fost încarcerată timp de trei ani, iar fraţii lui, opt ani. Activităţile sale politice, au însemnat, de asemenea, absenţa lui din viaţa celor şapte copii. Asma spune că l-a întrebat de mai multe ori dacă regretă aderarea la opoziţie. „Este întotdeauna categoric cu privire la cea mai dificilă decizie din viaţa lui: cea de a-şi risca propria viaţă şi pe cea a familiei sale. Însă după ce s-a împăcat cu ideea, nu a mai simţit nici frică, nici ezitare, nici cale de întoarcere “, a declarat fiica preşedintelui.

Pro sau contra principiului democratic al separaţiei puterilor în stat

În august, la o lună după primele alegeri electorale din Libia, de la răsturnarea fostului lider Gaddafi, Magariaf a fost votat ca lider al celor 200 de membri ai Adunării Generale Naţionale din Libia. El a primit eticheta de „islamist moderat“, fără îndoială din cauza legăturilor sale cu NFSL, care în anii '80 era cunoscut ca un grup militant islamist.

„Este departe de a fi aceea persoană. El este profund spiritual şi legat de ideea că relaţia cuiva cu Dumnezeu este foarte personală. El susţine separarea puterilor în stat, iar acest lucru va fi cu siguranţă dezbătut de comisia constituţională convocată pentru întocmirea actului fundamental ar ţării. Întotdeauna a crezut că, fără o astfel de separare (specifică statelor democratice, n.r.), rămâne loc pentru abuzuri şi nu ne putem asuma un astfel de risc din nou“, a adăugat Asma.

Dar poziţia lui faţă de principiul separaţiei puterilor în stat a iscat numeroase controverse şi a determinat chiar membri ai Adunării Naţionale a Libiei să-şi retragă susţinerea, pentru că – în opinia lor -  Magariaf ar fi decis deja ce formă de guvernământ va avea statul.

Lovindu-se de puternica reticenţă a mai-marilor libieni, preşedintele interimar şi-a retras parţial afirmaţiile şi şi-a cerut scuze în mod public. „Este evident că în realitatea noastră nu este loc pentru separaţie şi teocraţie, dar nici pentru oamenii bisericii cu putere absolută“, a atras atenţia Magariaf.

Mohamed Magariaf va servi în calitate de preşedinte interimar al Libiei până la viitoarele alegeri din Libia din 2013, supraveghind în acelaşi timp elaborarea unei noi constituţii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite