Procesul de pace: Statele Unite vor propune „un plan de acţiune” în următoarele două luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barack Obama a îndemnat Israelul şi palestinienii să opteze pentru pace, fără a indica o cale pentru a se ajunge la o soluţie FOTO Reuters
Barack Obama a îndemnat Israelul şi palestinienii să opteze pentru pace, fără a indica o cale pentru a se ajunge la o soluţie FOTO Reuters

Statele Unite vor propune în următoarele două luni  „un plan de acţiune” în vederea reluării negocierilor de pace dintre Israel şi palestinieni.

Potrivit agenţiei France Presse, administraţia americană a anunţat Autoritatea Palestiniană că,  „în urmãtoarele două luni, le va prezenta celor două părţi un plan de acţiune legat de viitoarele etape politice”.

Secretarul de stat al SUA, John Kerry, care l-a însoţit pe preşedintele american Barack Obama în Israel, Cisiordania şi în Iordania, a rămas sâmbătă la Amman pentru a se întâlni cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, după care s-a deplasat la Ierusalim pentru o întrevedere cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu.

„Kerry a lansat adevărat intervenţie a administraţiei americane. A demarat efortul Statelor Unite pentru găsirea unei soluţii”, a precizat un înalt responsabil palestinian, sub acoperirea anonimatului. Potrivit acestuia, pentru moment, şeful diplomaţiei de la Washington „nu a dorit să impună idei noi celor două părţi şi nu are deocamdată un plan aparte”.

„Este prematur să vorbim despre întâlniri bilaterale sau trilaterale”, a subliniat sursa citatã.

„Considerăm că vizita întreprinsă de Obama şi Kerry a normalizat relaţiile americano-palestiniene”, a continuat el, făcând aluzie la nemulţumirea SUA după ridicarea statutului Autorităţii Palestiniene la ONU, criticată de Washington ca fiind contraproductivă.

John Kerry a insistat sâmbătă pe lângă Netanyahu şi Abbas în legătură cu „necesitatea” de a încheia pace, potrivit unui diplomat american.

Mahmoud Abbas a repetat joi, în prezenţa preşedintelui Barack Obama, că pretinde îngheţarea colonizării israeliene în Cisiordania şi Ierusalimul de Est anexat ca prim pas pentru a relua negocierile de pace suspendate din septembrie 2010.

În cursul primului său turneu în Israel şi teritoriile palestiniene, preşedintele Statelor Unite a îndemnat Israelul şi palestinienii să opteze pentru pace, însă fără să indice o cale pentru a se ajunge la o soluţie.

Liderul de la Casa Albă a criticat colonizarea evreiască, dar a subliniat că problema trebuie rezolvată în cursul negocierilor de pace.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite