Principalele obstacole în campania militară lansată de SUA împotriva houthi. Rebelii au doborât trei drone Reaper într-o săptămână
0De când SUA au lansat o campanie militară majoră care vizează gruparea rebelă Houthi din Yemen, în urmă cu o lună, militanții au doborât cu succes cel puțin șapte drone americane în valoare de zeci de milioane de dolari, punând astfel piedici abilității SUA de a trece la „faza a doua” a operațiunii, au declarat mai mulți oficiali americani familiarizați cu problema pentru CNN.

Potrivit oficialilor din domeniul apărării citați de AP, trei drone au fost doborâte doar în ultima săptămână. În total, costul dronelor pierdute se ridică la 200 de milioane de dolari.
SUA sperau să obțină superioritatea aeriană asupra Yemenului în 30 de zile, au spus oficialii, și să degradeze sistemele de apărare antiaeriană ale Houthi suficient de mult pentru a demara o nouă fază - care să pună accentul pe intensificarea colectării de informații, recunoaștere și supravegherea liderilor Houthi de rang înalt pentru a-i elimina, au spus oficialii.
Numai că platformele cele mai potrivite pentru a desfășura acest efort, dronele MQ9 Reaper, continuă să fie doborâte, au explicat oficialii. De fapt, Houthii devin tot mai buni in vizarea acestora, au spus oficialii. SUA nu au trupe la sol în Yemen, astfel că se bazează pe supravegherea aeriană – în mare parte via dronele MQ9 – pentru a efectua evaluări ale pagubelor pe câmpul de luptă și a urmări teroriștii.
CNN a raportat la începutul acestei luni că SUA au ucis câțiva oficiali Houthi considerați a fi de nivel mediu, mai degrabă decât din conducerea politică superioară.
Oficialii au precizat că SUA au lovit peste 700 de ținte și au lansat peste 300 de lovituri aeriene de la începutul campaniei pe 15 martie. Atacurile i-au forțat pe houthi să rămână în subteran și i-au lăsat într-o „stare de confuzie și neorânduială”, au remarcat oficialii.
Dar pierderea constantă a dronelor a făcut mai dificil pentru SUA să determine cu exactitate cât de mult au fost degradate stocurile de arme ale rebelilor.
În ultimele șase săptămâni, Houthii au lansat 77 de drone de atac, 30 de rachete de croazieră, 24 de rachete balistice cu rază medie de acțiune și 23 de rachete sol-aer, fie asupra forțelor americane, în Marea Roșie, fie în Israel, au spus doi dintre oficiali.
De asemenea, comunitatea de informații a evaluat că, după aproape șase săptămâni de bombardamente americane, capacitatea și intențiile rebelilor de lansa rachete asupra navelor americane și comerciale în Marea Roșie și în Israel nu au fost afectate semnificativ, și nici structura lor de comandă și control, potrivit altor două persoane familiarizate cu informațiile.
Întrebat cu privire la dronele doborâte și dacă acest fapt a avut un impact negativ asupra operațiunii, un oficial al apărării a declarat pentru CNN că „suntem conștienți de rapoartele Houthi că aceste MQ-9 au fost doborâte. Deși focul ostil este probabil o cauză, circumstanțele fiecărui incident sunt încă investigate. O varietate de factori, inclusiv o creștere a ritmului operațional, pot spori riscurile. SUA vor lua toate măsurile posibile pentru a proteja trupele, echipamentul american și interesele în regiune.”
Dave Eastburn, un purtător de cuvânt al Comandamentului Central al SUA, a declarat pentru CNN că detaliile despre operațiunea SUA sunt limitate din cauza securității operaționale. El a spus, totuși, că loviturile „au distrus mai multe facilități de comandă și control, sisteme de apărare aeriană, facilități avansate de producție de arme, locații avansate de depozitare a armelor și au ucis sute de luptători Houthi și numeroși lideri”.
„Surse deschise credibile raportează peste 650 de victime Houthi până în prezent”, a spus Eastburn. „În plus, lansările de rachete balistice Houthi au scăzut cu 87%, în timp ce atacurile de la dronele lor unidirecționale au scăzut cu 65% de la începutul acestor operațiuni”.
Într-o scrisoare adresată președintelui Camerei, Mike Johnson, luna trecută , președintele Donald Trump a spus că operațiunile vor continua „până când amenințarea Houthi la adresa forțelor Statelor Unite și a drepturilor și libertăților de navigație din Marea Roșie și apele adiacente se va diminua”.
Houthii s-au dovedit a fi extrem de rezistenți de-a lungul timpului, îngropându-și echipamentele adânc în subteran și continuând să primească provizii din Iran. Ei au rezistat unei campanii de mai mulți ani a Arabiei Saudite, iar administrația Biden i-a atacat timp de peste un an cu impact limitat.
În ciuda evaluărilor interne care ridică întrebări cu privire la eficacitatea campaniei, administrația Trump a susținut în repetate rânduri că a avut un succes extraordinar până acum. Secretarul Apărării Pete Hegseth a numit-o „devastatoare de eficientă” în martie. Trump a postat pe X în martie că Houthii „au fost decimați” și capacitățile lor „sunt distruse rapid”.
În timp ce Eastburn a furnizat joi date suplimentare cu privire la impactul loviturilor americane, Comandamentul Central al SUA a fost în mare măsură tăcut, deși publică regulat fotografii și videoclipuri pe contul său de X în care rachete vizează nave de război sau avioane americane care se pregătesc să decoleze de pe portavioane în Marea Roșie.
Într-o actualizare rară, CENTCOM a declarat săptămâna trecută că a distrus un port din Yemen pe care houthii îl foloseau pentru a importa petrol cu care să alimenteze atacurile.
Operațiunea a costat SUA aproape 1 miliard de dolari în doar primele trei săptămâni, iar SUA au continuat să lovească zilnic ținte Houthi de peste o lună.
Operațiunea la scară largă i-a tulburat și pe unii oficiali de la Comandamentul Indo-Pacific al SUA, despre care CNN a raportat că s-au plâns în ultimele săptămâni de numărul mare de arme cu rază lungă de acțiune cheltuite de CENTCOM și care ar fi critice în cazul unui război cu China.
„Trebuie să menținem o stare ridicată de semnale și avertisment, astfel încât să putem recupera acele forțe dacă apare o criză mai importantă decât în zona de responsabilitate CENTCOM”, a spus comandantul comandamentului american indo-pacific, Sam Paparo, după ce un întreg batalion de apărare Patriot a fost mutat din Pacific la Comandamentul Central al SUA.