Primele reacţii după ce trei ţări europene au anunţat că vor recunoaşte statul Palestina. „Răspunsul va avea consecințe grave”

0
Publicat:

Anunţul că trei state europene au declarat că vor recunoaşte oficial statul Palestina a făcut rapid înconjurul lumii şi a determinat reacţii diferite atât din partea părţilor implicate, respectiv Hamas şi guvernul israelian, cât şi din partea altor state.

Israel Katz, ministrul israelian de Externe spune că vor fi consecinţe, foto Facebook
Israel Katz, ministrul israelian de Externe spune că vor fi consecinţe, foto Facebook

Astfel, imediat după marele anunţ, unul dintre cei mai importanţi exponenţi ai Hamas a mulţumit public Irlandei, Norvegiei și Spaniei pentru recunoașterea statutului de stat palestinian.

Bassem Naim, o figură importantă a grupării teroriste cu sediul în Gaza, a descris mișcările, anunțate miercuri dimineață, ca fiind un „punct de cotitură”.

„Aceste recunoașteri succesive sunt rezultatul direct al acestei rezistențe curajoase și al fermității legendare a poporului palestinian”, a declarat Bassem Naim. „Credem că acesta va fi un punct de cotitură în poziția internațională privind problema palestiniană”, a mai precizat el.

De partea cealaltă, ministerul israelian de Externe, care și-a retras trimișii din Irlanda și Norvegia imediat după anunț, a avertizat că recunoașterea unui stat palestinian „va duce la mai mult terorism, la instabilitate în regiune și va pune în pericol orice perspectivă de pace”. „Nu fiți un pion în mâinile Hamas”, a îndemnat el.

În acelaşi timp, oficialii israelieni au declarat că îi vor obliga pe trimișii irlandezilor, spaniolilor și norvegienilor să urmărească videoclipul din 7 octombrie, cu atacul Hamas, în timpul cărora mai multe persoane au fost ucise, iar altele au fost luate ostatice, inclusiv femei şi copii.

„Am ordonat ca ambasadorii să fie convocați imediat pentru discuții,în timpul cărora vor viziona videoclipul îngrozitor al răpirii civililor, pentru a le ilustra ce decizie perversă au luat guvernele lor”, a declarat Israel Katz, ministrul israelian de Externe. „Istoria își va aminti că Spania, Norvegia și Irlanda au decis să acorde o medalie de aur ucigașilor și violatorilor Hamas, care au violat adolescente și au ars bebeluși”, a continuat el.

„Israelul nu va accepta acest lucru în tăcere, răspunsul va avea consecințe grave”, a avertizat ministrul israelian de Externe.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite