Anunţul zilei: Norvegia va recunoaşte oficial Palestina ca stat independent. Israelul şi-a retras ambasadorii

0
Publicat:

După ce începând de dimineaţă au circulat zvonuri potrivit cărora Norvegia şi Irlanda intenţionează să recunoască oficial Palestina ca stat independent, miercuri premierul norvegian Jonas Gahr Store a confirmat informaţiile privind ţara sa şi a anunţat şi data evenimentului oficial.

Premierul Jonas Gahr Store a făcut anunţul zilei, FOTO Facebook
Premierul Jonas Gahr Store a făcut anunţul zilei, FOTO Facebook

Astfel, potrivit prim-ministrului Jonas Gahr Store, Norvegia consideră că una dintre modalităţile de a sprijini populaţia civilă prinsă în mijlocul războiului din Gaza este aceea de a recunoaşte oficial Palestina ca stat independent, lucru pe care ţara sa în va face în data de 28 mai.

După acest anunţ, Israelul şi-a rechemat ambasadorii din Irlanda şi Norvegia, anunţă Agerpres, citând AFP.

„Atât israelienii, cât și palestinienii au dreptul să trăiască în pace în statele lor. Aceasta a stat la baza planului de divizare a ONU atât în 1947, cât și în 1949, când Israelul a fost recunoscut de Norvegia și de alte câteva țări. Recunoașterea Palestinei este o dezvoltare ulterioară a politicii pe care Norvegia o are de zeci de ani. Trebuie să menţinem vie singura alternativă care oferă o soluţie politică pentru israelieni şi palestinieni deopotrivă: două state trăind unul lângă celălalt, în pace şi securitate”, a motivat premierul Gahr Store decizia Norvegiei.

De asemenea, el a îndemnat şi celelalte ţări europene să se alăture acestei iniţiative de recunoaştere a statului palestinian.

„Recunoaşterea Palestinei este o modalitate de a sprijini forţele moderate care au pierdut teren în acest conflict prelungit şi brutal. Totodată, trimite un mesaj puternic altor ţări să urmeze exemplul Norvegiei şi al unui număr de alte state europene şi să recunoască statul palestinian”, a adăugat şeful executivului norvegian.

Premierul Gahr Store a mai declarat şi că, de fapt, conflictul în desfăşurare din Gaza a transmis foarte clar mesajul că obţinerea păcii şi stabilităţii trebuie să pornească de la soluţionarea chestiunii palestiniene, apreciind că scopul este de a obţine un stat palestinian care este coerent din punct de vedere politic şi care derivă din Autoritatea Palestiniană.

„Credem că soluţia a două state este chiar în interesul Israelului”, a mai declarat premierul norvegian.

Şi alte ţări europene ar urma să ia o iniţiativă similară, aminteşte AFP.

Şi premierul spaniol Pedro Sanchez urmează să anunţe, tot miercuri, data recunoaşterii de către Madrid a unui stat palestinian, iar guvernul irlandez a convocat o conferinţă de presă la ora 07:00 GMT pentru a-şi face cunoscută decizia, potrivit presei locale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite