Primele convoaie umanitare au sosit în Fâşia Gaza. Zeci de mii de palestinieni, dislocaţi : „Ne-am întors la casele noastre distruse”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Palestienii s-au întors la locuinţele lor distruse de bombardamente FOTO EPA-EFE
Palestienii s-au întors la locuinţele lor distruse de bombardamente FOTO EPA-EFE

Primele convoaie cu ajutoare umanitare au sosit în Fâşia Gaza, după armistiţiul de încetare a focului între Israel şi gruparea Hamas ce a intrat în vigoare în noaptea de joi spre vineri.

Camioane din partea mai multor organizaţii umanitare, între care şi cele afiliate ONU, au început să sosească cu provizii esenţiale constând în medicamente, alimente şi combustibil după ce Israelul a redeschis punctele de trecere Kerem Shalom şi Erez.

Peste 100.000 de oameni au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele şi să fugă din calea raidurilor aeriene israeliene după reaprinderea conflictului dintre palestinienii din Făşia Gaza condusă de Hamas şi Israel în urmă cu 12 zile. 800.000 de oameni nu mai acces la apă potabilă, multe blocuri de locuinţe fiind distruse.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a solicitat crearea unor coridoare pentru evacuarea răniţilor.

Agenţia ONU pentru refugiaţi palestinieni (Unwra) a transmis că prioritatea sa este identificarea şi ajutorarea celor zeci de mii de oameni dislocaţi şi că este necesar un ajutor de urgenţă în valoare de 38 de milioane de dolari.

Joi, ministrul Lucrărilor Publice şi Administraţiei din Gaza a spus că 1.000 de locuinţe au fost distruse şi alte 1.800 de spaţii de locuit nu mai au apă şi electricitate.

„Distrugerile provocate în mai puţin de două săptămâni vor necesita ani,dacă nu zeci de ani, să fie reclădite”, spune  Fabrizio Carboni, directorul pentru Orientul Mijlociu al Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (ICRC).

„Ne-am întors la casele noastre, dar nu mai avem unde locui nu avem apă, curent, paturi, nu mai avem nimic. Am revenit la casele noastre distruse”, a spus Samira Abdallah Nasser a cărei casei a fost lovită de bombardamente.

Ostilităţile dintre Israel şi militanţii din Gaza au debutat pe 10 mai după mai multe săptămâni de tensiuni ce au culminat cu încleştări la Espalanda Moscheilor, în Ierusalimul de Est ocupat. Hamas a lansat tiruri de rachete spre Israel după avertismente în care i-a cerut să se retragă din teritoriile ocupate, astfel că Israelul a răspuns cu raiduri aeriene.

Cel puţin 248 de palestinieni au fost ucişi, între care peste 100 de femei şi copii, potrivit ministrului sănătăţii din Fâşia Gaza. Potrivit Israelului, cel puţin 225 de militanţi ar fi fost ucişi după ce armata ţintit infrastructura Hamas, tunele şi centre de comandă din clădiri civile.

Hamas nu a oferit un bilanţ al luptătorilor ucişi în bombardamente.

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat vineri că Israelul a omorât peste 200 de terorişti din Gaza, din care 25 de comandanţi. Forţele de apărare israeliene au spus că unele victime civile palestiniene au pierit după ce rachetele Hamas au explodat în Gaza.

13 oameni au murit în Israel, între care 2 copii şi un soldat.

Armata israeliană a spus că militanţii Hamas au lansat peste 4.400 de rachete pe parcursul conflictului, dintre care au fost interceptate 90%. O mare parte din rachetele palestiniene au lovit oraşele din sudul Israelului, între care Aşkelon şi Aşdod. Israelienii au fost duşi în adăposturi.

Tammy Zamir din Aşkelon a declarat pentru Reuters că se bucură că s-a sfârşit dar, că „sigur vor mai exista escaladări”.

Dan Kiri, 25 de ani, din oraşul învecinat Aşod, a declarat pentru AP că e de părere că Israelul ar trebui să atace Hamas până la lichidare: „Este doar o chestiune de timp până la următoarea operaţiune în Gaza”.

După încheierea armistiţiului mediat de Egipt, ambele părţi şi-au reclamat victoria, relatează AFP.

Premierul israelian Netanyahu a vorbit de un „succes excepţional” care a „schimbat ecuaţia”. De partea cealaltă, şeful biroului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a transmis că organizaţia a „dat o lovitură dureroasă şi severă Israelului, ce îi va lăsa cicatrici adânci”.De asemenea, Hamas a mulţumit Iranului pentru „furnizarea de finaţare şi arme”.

Iranul a salutat o „victorie istorică” şi şi-a reafirmat sprijinul pentru cauza palestiniană.

Potrivit presei locale, două delegaţii de securitate din Egipt au sosit în Gaza pentru a supraveghea menţinerea armistiţiului de ambele părţi.

Potrivit unei surse americane informate, secretarul american de stat urmează să viziteze Israelul şi Cisiordania pe 26 şi 27 mai în speranţa consolidării armistiţiului mediat de Egipt, scrie Reuters.

La rândul său, Egiptul a trimis vineri în Fâşia Gaza o delegaţie pentru a discuta căi de întărire a pactului de încetare a focului,. Discuţiile au continuat şi sâmbătă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite