Prezidenţiale în Mexic: Candidata partidului la putere acuză dezvăluirea numărului său de telefon

0
Publicat:

Favorita la preşedinţia Mexicului a declarat sâmbătă că primeşte apeluri şi mesaje pline de ură după ce numărul ei de telefon a fost dezvăluit pe reţelele sociale, notează AFP, citată de Agerpres.

Claudia Sheinbaum. FOTO Facebook Claudia Sheinbaum
Claudia Sheinbaum. FOTO Facebook Claudia Sheinbaum

Se întâmplă la două zile după ce preşedintele mexican a citit într-o conferinţă de presă numărul de telefon al unei jurnaliste autoare a unei anchete privind presupuse legături ale anturajului prezidenţial cu traficul de droguri.

„În prezent, primesc fără încetare apeluri şi mesaje de ură pentru că cineva a publicat numărul meu de telefon mobil pe reţelele sociale", a acuzat pe reţeaua de socializare X Claudia Sheinbaum, candidata partidului de stânga la putere la prezidenţialele din 2 iunie.

„Atacurile lor sunt pe cât de ordinare, pe atât de inofensive" 

Favorita la preşedinţia Mexicului a precizat că urmează să-şi schimbe numărul de telefon.

„Este evident ce vor să facă, încă o dată atacurile lor sunt pe cât de ordinare, pe atât de inofensive", a spus aceasta.

Anterior, José Ramon Lopez Beltran, unul dintre fiii preşedintelui, denunţase şi el scurgerea numărului său privat pe aceeaşi reţea socială.

În turneu prin statul Sinaloa (nord-vest), preşedintele Andrés Manuel Lopez Obrador a calificat dezvăluirea coordonatelor fiului său drept „ruşinoasă" şi i-a acuzat pe adversarii săi politici că se află în spatele acesteia.

În cursul obișnuitei sale conferinţe de presă de joi, şeful statului a citit numărul de telefon al unei jurnaliste de la New York Times autoare a unei anchete privind „posibilele legături" între anturajul său şi traficul de droguri.

Anchetă

O agenţie mexicană însărcinată cu protecţia datelor a deschis o anchetă pentru a vedea dacă dezvăluirea numărului constituie o „încălcare" a legislaţiei mexicane în acest domeniu.

Potrivit anchetei New York Times, publicată joi în engleză şi spaniolă, investigaţii ale funcţionarilor americani au permis descoperirea unor „posibile legături între puternici operatori ai cartelurilor şi responsabili şi consilieri" ai preşedintelui.

Potrivit articolului, un colaborator apropiat al şefului statului s-a întâlnit cu Ismael Zambada, unul dintre şefii Cartelului de la Sinaloa, înainte de victoria sa electorală din 2018.

„Statele Unite nu au deschis niciodată o anchetă oficială împotriva lui Lopez Obrador, iar funcţionarii însărcinaţi cu ancheta au arhivat-o", a precizat New York Times.

Alte două articole similare au fost publicate în ultimele săptămâni în media internaţionale, bazate pe surse americane anonime, pe care Lopez Obrador le atribuie unei tentative de a sabota candidatura Claudiei Sheinbaum.

Fost primar al capitalei Mexicului, Claudia Sheinbaum îi va avea ca adversari la alegeri pe Xochitl Galvez, candidata unei coaliţii a trei partide de opoziţie, şi pe Jorge Álvarez Máynez, din partidul Movimiento Ciudadano (centru stânga).

În lumePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite