Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan condamnă „fanatismul“ israelienilor privind victimele civile din Gaza

0
Publicat:

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat joi Israelul de „fanatismul“ în acţiunile din Fâşia Gaza, transmite DPA, conform Agerpres.

  Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan ține un discurs
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan . Foto: EPPA/EFE

"Ne confruntăm cu un fanatism care legitimează chiar şi uciderea copiilor", a afirmat Erdogan la summitul din Uzbekistan al statelor turcice şi din sud-asiatice.

La reuniunea la vârf de la Taşkent a Organizaţiei pentru Cooperare Economică, şeful statului turc a reamintit că aproape 11.000 de civili au fost ucişi "fără milă" de atacurile israeliene. El a acuzat guvernele occidentale şi în special Statele Unite - pe care le-a menţionat explicit - că "nici măcar nu au criticat uciderea copiilor sau nu au cerut un armistiţiu în Gaza".

Erdogan își continuă criticile, în termeni duri, la adresa Israelului 

Agenţia DPA apreciază că Erdogan a adoptat în ultimele săptămâni un ton tot mai dur în legătură cu războiul dintre Israel şi organizaţia islamistă Hamas, deşi Turcia este membră a NATO. Preşedintele de orientare islamist-conservatoare a încercat iniţial să joace un rol de mediator în conflictul declanşat de atacul terorist al Hamas pe teritoriul israelian, în care au fost ucişi pe 7 octombrie peste 1400 de cetăţeni israelieni şi străini, majoritatea civili. Ulterior, el a fost tot mai critic la adresa Israelului, în special după bombardamentele israeliene din Gaza şi după eşecul tratativelor guvernului turc cu Hamas pentru eliberarea ostaticilor.

Turcia şi-a rechemat săptămâna trecută ambasadorul din Israel, stat acuzat de Erdogan de crime împotriva umanităţii. Liderul de la Ankara susţine de asemenea că Hamas, grupare considerată teroristă de SUA şi UE, este de fapt o organizaţie care luptă pentru libertate. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite