Președintele SUA și cel al Braziliei vor lansa un „parteneriat pentru drepturile muncitorilor”

0
Publicat:

Preşedintele american Joe Biden, confruntat cu o grevă majoră în sectorul auto, şi omologul său brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, fost sindicalist, vor lansa miercuri un „parteneriat pentru drepturile muncitorilor", au anunţat importanţi oficiali de la Casa Albă.

SUA și Brazilia au încheiat un parteneriat privind drepturile muncitorilor FOTO arhivă Adevărul
SUA și Brazilia au încheiat un parteneriat privind drepturile muncitorilor FOTO arhivă Adevărul

La fel ca şi lupta împotriva schimbărilor climatice, dreptul la muncă este „un alt domeniu în care există o anumită afinitate (...) între cei doi preşedinţi", a declarat un important oficial al executivului american, sub rezerva anonimatului.

„Profităm de această ocazie, aceea de a avea doi preşedinţi care sunt total de acord în ceea ce priveşte concepţia lor despre o economie în serviciul lucrătorilor", a adăugat un alt oficial american de rang înalt.

Acest parteneriat, fără caracter obligatoriu, ar trebui să permită abordarea anumitor „probleme cheie", precum munca forţată şi exploatarea copiilor prin muncă, responsabilitatea investitorilor şi discriminarea la locul de muncă.

Oficialul american a afirmat că se are în vedere ca această iniţiativă să fie extinsă şi în alte ţări.

Relaţia dintre Statele Unite şi Brazilia s-a îmbunătăţit semnificativ de la revenirea la putere a lui Lula, care i-a succedat preşedintelui de dreapta Jair Bolsonaro.

Liderul brazilian a fost primit la începutul anului la Casa Albă.

Anunţul parteneriatului pentru drepturile angajaţilor are şi o dimensiune politică internă pentru preşedintele american, care candidează pentru al doilea mandat la Casa Albă.

Joe Biden, care se prezintă ca un susţinător fervent al sindicatelor, se confruntă cu o grevă fără precedent care afectează cei trei mari producători de automobile americani. El a pledat pentru o „împărţire echitabilă" a „profiturilor record" ale acestor companii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite