Ciolacu: Dorim pentru românii din Ucraina exact aceleasi drepturi precum minoritatea ucraineană din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marcel Ciolacu a cerut în cadrul discuțiilor cu omologul ucrainean ca românii din Ucraina să beneficieze de aceleași drepturi precum ucrainenii din România. Totodată, șeful Guverului a reluat solicitarea statului român privind recunoaşterea inexistenţei limbii „moldoveneşti”.

FOTO Arhivă Adevărul / Captură
FOTO Arhivă Adevărul / Captură

„Dorim pentru românii din Ucraina exact aceleaşi drepturi şi libertăţi de care se bucură persoanele aparţinând minorităţii ucrainene din România. Contez pe implicarea domnului Prim-ministru Shmyhal, astfel încât mesajul nostru să ajungă la toate nivelurile administraţiei ucrainene”, a subliniat premierul Marcel Ciolacu în cadrul unor declarații comune cu omologul ucrainean, Denys Shmyhal. 

Totodată, șeful Executivului român a reluat solicitarea României ca Ucraina să recunoască inexistența limbii „moldoveneşti”. „Referitor la problema aşa-numitei limbi moldoveneşti, am reluat solicitarea mai veche a părţii române ca autorităţile ucrainene să recunoască inexistenţa acesteia şi să adopte toate măsurile legale şi administrative în consecinţă. Am reamintit că Republica Moldova a adoptat recent un act normativ prin care recunoaşte limba oficială ca limba română”, a mai arătat Ciolacu. 

Cei doi oficiali au semnat un acord privind recunoașterea reciprocă a actelor de studii din cele două state. 

Românii din Ucraina, condamnați să scrie și să vorbească limba „moldovenească”

Solicitarea premierului privind recunoașterea inexistenței limbii „moldovenești” vine în contextul în care, deși Republica Moldova a recunoscut limba română ca limbă oficială, potrivit unui răspuns oferit Consiliului Național al Românilor din Ucraina, în anul 2023, Ministerul Educației și Științei din Ucraina va tipări manuale de limba și literatura „moldovenească”. 

Consiliul Național al Românilor din Ucraina a înaintat președintelui Volodimir Zelenski, primului ministru și ministrului Educației de la Kiev un memoriu, în care autorităților ucrainene li se solicită să renunțe oficial și definitiv la folosirea sintagmei sovietice de „limbă moldovenească” la nivel de stat și în spațiul public din Ucraina, luând în calcul recentele modificări aduse legislației din Republica Moldova.

În răspunsul oferit Consiliului Național al Românilor din Ucraina, MAE de la Kiev susține că sintagma „limba minorității naționale moldovenești” este înscrisă în Legea Ucrainei privind ratificarea Cartei limbilor regionale sau limbilor minoritare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite