Preşedintele Namibiei, Hage Geingob, a murit la vârsta de 82 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Namibiei, Hage Geingob, a murit duminică, la primele ore, într-un spital din capitala ţării, Windhoek, transmit AFP, Reuters şi DPA, citate de Agerpres.

Hage Geingob FOTO The Herald
Hage Geingob FOTO The Herald

Hage Geingob, în vârstă de 82 de ani, era tratat în spitalul privat Lady Pohamba, din Windhoek, după ce recent echipa sa medicală descoperise, în urma unei biopsii, că suferă de cancer.

Decesul președintelui a fost anunțat de vicepreşedintele Nangolo Mbumba, care a devenit preşedinte interimar.

„Naţiunea namibiană a pierdut un distins servitor al poporului, arhitectul Constituţiei noastre şi pilonul casei noastre namibiene. În acest moment de tristeţe profundă, fac apel la naţiune să rămână calmă şi unită”, a declarat Mbumba.

La 1 februarie, administraţia prezidenţială a anunţat că Geingob a revenit din Statele Unite, unde primise un „tratament inovator împotriva celulelor canceroase”.

Hage Geingob a fost al treilea preşedinte al Namibiei - ţară africană care şi-a declarat independenţa în 1990 - şi se afla în funcţie din anul 2015.

În 2013, el suferise o operaţie pe creier, iar anul trecut a fost operat la artera aortă în Africa de Sud, ţară vecină cu Namibia.

Născut în nordul Namibiei în 1941, Hage Gottfried Geingob s-a lansat de tânăr în militantism, cerând încetarea regimului de apartheid din Africa de Sud, care guverna atunci şi teritoriul namibian.

Aflat într-un exil care a durat 30 de ani, el a pledat pentru independenţa Namibiei şi a reprezentat la ONU mişcarea de eliberare locală, SWAPO, actualul partid aflat la putere la Windhoek. În 1989, Geingob a revenit în Namibia, cu un an înaintea declarării independenţei ţării.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite