Preşedintele Kîrgîzstanului a cedat în faţa protestatarilor şi acceptă anularea alegerilor legislative desfăşurate duminică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Comisia Electorală Centrală din Kîrgîzstan a anunţat marţi anularea rezultatelor alegerilor legislative de duminică, câştigate la limită de partidele pro-prezidenţiale. Decizia a fost luată pe fondul protestelor izbucnite după acest scrutin controversat.

„Rezultatele alegerilor legislative care au avut loc la 4 octombrie 2020 au fost declarate astăzi nevalide”, a informat Comisia într-un comunicat publicat pe site-ul său oficial.

Mii de persoane au luat cu asalt în noaptea de luni spre marţi clădirile guvernamentale, inclusiv Parlamentul şi sediul preşedinţiei. Conform presei locale, manifestanţii l-au eliberat totodată pe fostul preşedinte Almazbek Atambaiev.

Cel puţin o persoană a fost ucisă, iar alte câteva sute rănite la Bişkek.

Confruntat cu furia opozanţilor, care denunţă un scrutin fraudulos, preşedintele kîrgîz Sooronbai Jeenbekov nu a exclus organizarea de noi alegeri. El a dat asigurări marţi că deţine în continuare controlul asupra situaţiei din ţară. „Am ordonat forţelor de ordine să nu verse sânge”, a declarat Jeenbekov în legătură cu intrarea protestatarilor în administraţia prezidenţială.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite