Preşedintele Hugo Chavez nu este în comă, susţine fratele acestuia: „Se văd progrese pentru recuperarea sa”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele venezuelean, Hugo Chavez, nu este în comă, aşa cum s-a zvonit în ultimele zile, el se află în Cuba şi continuă să facă progrese pentru recuperarea sa, potrivit unei declaraţii ale fratelui acestuia.

Adan Chavez, care este guvernatorul statului Barinas, din sud-vestul Venezuelei, a dat asigurări că preşedintele reacţionează „bine” la tratament şi nu este în comă, notează CNN.

„Şeful statului continuă să asimilieze bine tratamentul, şi cu fiecare zi se văd progrese pentru recuperarea sa”, a declarat Adan Chavez, potrivit unui comunicat care a apărut sâmbătă.

El a caracterizat „total false” zvonurile potrivit cărora Chavez ar fi în comă şi familia ar analiza posibilitatea de a-l deconecta de la aparate.

Chavez, în vârstă de 58 de ani, nu a avut nicio apariţie publică de când a fost operat în urmă cu o lună.

Reales în octombrie pentru un al treilea mandat, Hugo Chavez nu a putut depune jurământul la 10 ianuarie, dar puterea legislativă şi puterea judiciară i-au confirmat statutul de şef al statului în funcţie.

Săptămâna trecută, un purtător de cuvânt de la Guvern a declarat că Chavez se luptă cu o infecţie pulmonară severă care i-a cauzat probleme respiratorii.

„Suntem sigură că, datorită lui Dumnezeu, al ştiinţei şi al oamenilor, preşedintele nostru va câştiga această luptă”, a mai spus fratele acestuia.

Pentru a demonstra sprijinul de care se bucură Chavez, partidul aflat la conducere a cerut poporului să iasă în stradă joi.

Cabello a spus: „Toată Venezuela se va aduna aici, în faţa palatului prezidenţial Miraflores, oamenii vor susţine preşedintele, pe comandantul Chavez, într-un mod covârşitor”.

Vicepreşedintele, Nicolas Maduro a făcut un apel către oameni să facă un jurământ de „absolută loialitate pentru conducerea comandantului Hugo Chavez”.

Politicienii din opoziţie s-au delcarat nemulţumiţi că nu există un înlocuitor pentru perioada în care Chavez nu poate conduce, consideând că în acest moment, Venezuela nu are un lider.

Aliaţii lui Chavez, inclusiv o mare parte dintre parlamentarii din congresul  ţării au spus că Chavez ar trebui să rămână la putere în timp ce se recuperează.

Curtea Supremă a susţinut poziţia Guvernului hotârând că Hugo Chavez poate depune şi după 10 ianuarie jurământul de învestitură pentru începerea noului mandat.

Instanţa supremă consideră că amânarea depunerii jurământului este „legală”, dată fiind starea de sănătate a lui Hugo Chavez.

„Noul mandat nu începe neapărat în momentul depunerii jurământului”, a stabilit instanţa supremă.

Înainte să plece în Cuba pentru operaţie, Hugo Chavez a declarat că vrea ca Nicolas Maduro să îşi asume rolul de preşedinte în cazul în care el se va afla în incapacitate de a mai conduce făcând un apel către alegători să îl susţină.

„Dacă se întâmplă ceva care să mă facă să fiu declarat inapt în vreun fel, Nicolas Maduro se află în situaţia de a asuma, aşa cum impune Constituţia, perioada de interimat până la convocarea de noi alegeri. Îl veţi alege pe Maduro preşedinte al Republicii, dacă veţi acţiona potrivit sentimentelor mele”, a declarat Hugo Chavez.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite