Preşedintele chinez Xi Jinping, acuzat că şi-a plagiat teza de doctorat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Xi Jinping

Xi Jinping, primul lider comunist chinez cu titlu de doctor, este acuzat că şi-a plagiat teza de doctorat, informează publicaţia „Asia Sentinel”, citată de Epoch Times.

Joe Chung, un autor din Hong Kong, susţine că mai multe pasaje din teza de doctorat a preşedintelui chinez, care a fost prezentată în 2001 la Universitatea Xinghua din Beijing, sunt plagiate. Intelectualii chinezi trâmbiţează de mai mulţi ani că lucrarea lui Xi e un plagiat, însă Chung are şi dovezi, scrie „Asia Sentinel”.

Conform biografiei sale oficiale, Xi Jinping a studiat inginerie chimică la Universitatea Xinghua din 1975 în 1979. Din 1998 până în 2002 a făcut studii postuniversitate şi a studiat teoria marxistă şi educaţie ideologică la Şcoala de Ştiinţe Umaniste şi Sociale a Universităţii Xinghua, de unde s-a ales cu titlul de doctor în drept. În acea perioadă, el deţinea o funcţie înaltă în ierahia comunistă chineză, ocupând postul de secretar adjunct al comitetelor provinciale din Fujian şi Zhejiang.

Teza de doctorat, intitulată „Un studiu experimental privind dezvoltării pieţei rurale în China” şi publicată de Editura Poporului, conţine multe similarităţi - ba chiar bucăţi copiate cuvânt cu cuvânt - din alte lucrări. De exemplu, pe prima pagină din prefaţă există un paragraf copiat, fără atribuire, sursa acestuia fiind Declaraţia Comitetului Central al Partidului Comunist despre probleme majore în agricultură şi probleme rurale, publicată în octombrie 1998.

Teza lui Xi are pasaje care se asemănă izbitor cu cu alte lucrări, precum „Operarea şi dezvoltarea economiei chineze" , publicată în 1995 de Academia Chineză de Ştiinţe Sociale.

De asemenea, circulă zvonuri potrivit cărora subordonata lui Xi, Liu Huiyu, a fost însărcinată cu scrierea lucrării de doctorat. Potrivit „Asia Sentinel”, există multe similitudini şi chiar pasaje copiate integral din lucrarea lui Liu „Globalizarea şi dezvoltarea agricolă a Chinei”, scrisă în 2001, înaintea tezei lui Xi, dar care a fost publicată la un an după aceasta.

După publicarea tezei, cariera lui Liu a marcat o ascensiune rapidă. Ea este acum profesor şi decan asociat la Universitatea Jiangxia, provincia Fujian. Contactată de Asia Sentinel, Liu a refuzat orice comentariu.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite