Premiul Nobel pentru Pace 2022, acordat pentru un opozant belarus și două organizații de apărare a drepturilor omului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premiul Nobel pentru Pace 2022 a fost acordat opozantului belarus Ales Bialiațki și pentru două organizații care militează pentru apărarea drepturilor omului, și anume Memorial din Rusia și Center for Civil Liberties din Ucraina.

Berit Reiss-Andersen, șefa Comitetului Nobel, anunță Premiul Nobel pentru Pace 2022 FOTO EPA-EFE
Berit Reiss-Andersen, șefa Comitetului Nobel, anunță Premiul Nobel pentru Pace 2022 FOTO EPA-EFE

Activistul belarus Ales Bialiaţki, organizaţia de apărare a drepturilor omului Memorial şi organizaţia ucraineană Center for Civil Liberties sunt laureaţii Premiului Nobel pentru Pace din 2022.

Cei trei laureați sunt recompensați pentru eforturile lor de a documenta abuzurile asupra drepturilor omului, a anunţat vineri Comitetul Nobel, citat de agențiile internaționale de presă.

„Comitetul Nobel din Norvegia vrea să onoreze trei campioni remarcabili ai drepturilor omului, democraţiei şi coexistenţei paşnice între cele trei ţări vecine - Belarus, Rusia şi Ucraina”, a declarat preşedinta sa, Berit Reiss-Andersen.

„Laureaţii Premiului pentru Pace reprezintă societatea civilă din ţările lor de origine. Ei promovează de mulţi ani dreptul de a critica puterea şi de a proteja drepturile fundamentale ale cetăţenilor”, a explicat Comitetul Nobel din Norvegia în motivația sa, potrivit Agerpres.

„Au depus eforturi remarcabile pentru a documenta crimele de război, abuzurile asupra drepturilor omului şi abuzul de putere. Împreună demonstrează importanţa societăţii civile pentru pace şi democraţie”, se mai arată în motivaţie.

Anul trecut, Premiul Nobel pentru Pace a fost decernat jurnalistului rus Dmitri Muratov și jurnalistei filipineze Maria Ressa.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite