Premierul canadian părăseşte India cu două zile întârziere, după o problemă tehnică la avionul său

0
Publicat:

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a părăsit India marţi pentru a reveni în Canada, după ce a fost constrâns, din cauza unei probleme tehnice la avionul său, să-şi extindă cu două zile şederea la New Delhi, unde a participat la summitul G20 la sfârşitul săptămânii trecute, informează AFP.

Justin Trudeau FOTO EPA EFE
Justin Trudeau FOTO EPA EFE

Potrivit site-ului pentru supravegherea traficului aerian Flightradar24, zborul CFC01 al Royal Canada Air Force a decolat marţi de pe aeroportul din New Delhi, puţin după ora locală 13:00 (07:30 GMT).

Ataşatul de presă al lui Trudeau, Mohammad Hussain, a confirmat pentru AFP că delegaţia canadiană de la G20 se află în avion.

Justin Trudeau a sosit în India vineri, pentru reuniunea liderilor din G20 şi urma să se întoarcă în Canada duminică, după o ceremonie de omagiere a părintelui independenţei indiene Mahatma Gandhi, scrie Agerpres.

Însă duminică, Forţele Armate canadiene au imobilizat avionul premierului, după ce au identificat o problemă tehnică ce nu a putut fi rezolvată în decursul nopţii.

Potrivit unor informaţii din presa locală, Trudeau, care nu avea alte angajamente diplomatice cu guvernul indian, şi fiul său Xavier, de 16 ani, au rămas în hotelul lor, prelungindu-şi şederea cu două zile.

Nu este prima dată când sunt detectate probleme tehnice la avionul premierului canadian, un Airbus CC-150, potrivit canalului de televiziune CTV.

Prezenţa lui Trudeau la G20 a fost mai puţin mediatizată decât cea a altor lideri care au participat la summit, ce s-a derulat într-un context de tensiuni între Canada şi India.

New Delhi acuză Ottawa că închide ochii la activităţile naţionaliştilor sikh radicali care pledează pentru înfiinţarea unui stat sikh independent în nordul Indiei.

Canada este ţara care numără cel mai mare număr de sikh în afara statului lor de origine, Punjab, în India.

Prim-ministrul indian, Narendra Modi, şi-a exprimat "profundele îngrijorări în ceea ce priveşte continuarea de activităţi anti-indiene ale unor elemente extremiste în Canada", în timpul întrevederii sale cu Trudeau, potrivit unui comunicat al guvernului indian.

La rândul său, Canada a suspendat recent negocierile în vederea unui acord de liber schimb cu India.

Trudeau a declarat ulterior pentru presă că el va continua să apere "libertatea de expresie, libertatea de conştiinţă şi libertatea de a manifesta paşnic", îndemnând totodată împotriva urii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite