Poliţist în blană de activist ecologist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un scandal de proporţii zguduie Marea Britanie. Un agent de poliţie a spionat şapte ani ONG-urile care luptă pentru mediu. Poliţistul Mark Kennedy a luat parte la mai toate acţiunile şi protestele activiştilor pentru mediu, chiar şi la cele care au degenerat în bătăi cu propriii colegi de la forţele de ordine.

Scandalul a izbucnit în momentul în care poliţistul-spion „s-a pocăit" trecând în tabăra adversă.  Filându-i pe ecologişti, Mark Kennedy a început să creadă  în ţelurile acestora. Ba, mai mult, el a dat în vileag toată operaţiunea sub acoperire a poliţiei  britanice, dar şi pe colegii care făceau parte din aceeaşi reţea de spionaj.

Încrengăturile poveştii ajung până la Berlin. Folosind un paşaport fals, Kennedy a petrecut mai mult timp în Germania, în grupurile de anarhişti participând la protestele organizate la summiturile G8 şi G20. Politicianul german de stânga, Andrej Hunko, a cerut Bundestagului să înfiinţeze o comisie de anchetă în cazul lui Kennedy, cunoscut de ecologişti ca Mark Stone.

A spionat în 22 de ţări europene

Hunko a adresat anul trecut o întrebare Guvernului german, dacă acesta ştia de operaţiunea pe teritoriul german care încalcă dreptul la viaţă privată a activiştilor. Nu a primit niciun răspuns. Potrivit ziarului „The Guardian", poliţistul a lucrat sub acoperire din 2003 în cel puţin 22 de ţări printre care se numără Spania, Franţa, Islanda şi Italia. Era cunoscut în cercurile de ecologişti drept un tip generos care trăia pe picior mare.

Sex cu activiste

Poliţistul a plătit cheltuielile de judecată şi amenda unui activist acuzat de autorităţi de tulburare a ordinii publice şi a finanţat organizarea mai multor proteste anti-NATO şi anti-G8.

Mark Kennedy (40 de ani) căsătorit şi tatăl mai multor copii care, se pare, trăiesc în America, a avut mai multe relaţii cu diverse ecologiste. După aflarea adevăratei sale identităţi una dintre acestea a declarat jurnaliştilor de la „The Guardian" că se simte într-un fel „violată". „Acum, am senzaţia, că dacă Mark era plătit să întreţină raporturi sexuale cu mine, am fost de fapt violată", a spus femeia.

„Avea atâţia prieteni şi legături de tot felul cu oamenii din mişcările ecologist, încât mă întreb dacă era o tactică să afle lucruri şi ca lumea să aibă încredere în el", a adăugat ea.

Susţinerea operaţiunilor sub acoperire ale lui Kennedy a costat Regatul Unit peste 300.000 de euro pe an. El a fost racolat de serviciile secrete din cadrul Scotland Yard, NCDE, pentru aptitudinile sale deosebite. NCDE a fost înfiinţată în anii '90 ca să invsetigheze grupurile de anarhişti şi pe cele ale activiştilor anti-globalizare.

Bugetul acestei direcţii din cadrul poliţiei din Marea Britanie se ridică la aproximativ zece milioane de euro pe an. Acum, după ce a dat în vileag întreaga operaţiune secretă, poliţia britanică se „leapădă" de Kennedy. „Nu cred că agenţii sub acoperire ar trebui să utilizeze orice mijloace ca să obţină ceea ce doresc. Cazul ar trebui reanalizat", a declarat Cindy Butts, reprezentantă a poliţiei britanice.

"Aveam mare încredere în Mark Stone, iar el ne-a trădat."
Bradley Day
ecologist

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite