Planul privind încheierea războiului include „distrugerea” Hamas, spune premierul israelian

0
Publicat:

Condiţiile pentru ajungerea la o „încetare a focului permanentă” în Fâşia Gaza nu s-au schimbat şi ele includ „distrugerea'” Hamas şi „eliberarea tuturor ostaticilor” din enclava palestiniană, a avertizat sâmbătă premierul israelian Benjamin Netanyahu, transmite AFP, citată de Agerpres.

Benjamin Netanyahu. FOTO Profimedia
Benjamin Netanyahu. FOTO Profimedia

O nouă propunere pentru a se pune capăt războiului din Gaza şi pentru a asigura eliberarea ostaticilor a fot prezentată de preşedintele american Joe Biden, într-un anunţ surpriză făcut vineri. 

Planul în trei etape presupune returnarea ostaticilor israelieni din Gaza şi reconstrucţia zonelor civile. Biden a îndemnat liderii ambelor părţi să nu piardă acest moment.

„Israelul va continua să insiste ca aceste condiţii să fie întrunite”

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a indicat: „Condiţiile Israelului pentru a opri războiul nu s-au schimbat”.

El a menţionat „distrugerea capacităţilor militare şi guvernamentale ale Hamas, eliberarea tuturor ostaticilor şi garantarea faptului că Gaza nu va mai reprezenta o ameninţare pentru Israel''.

„Potrivit propunerii, Israelul va continua să insiste ca aceste condiţii să fie întrunite înainte de a fi pusă în practică o încetare a focului permanentă'', a adăugat sursa citată.

Războiul între Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas a izbucnit după atacul terorist de o amploare fără precedent efectuat în 7 octombrie 2023 de comandouri ale militanţilor palestinieni în sudul Israelului, când cel puţin 1.189 de persoane au fost ucise. Alte cel puţin 250 de persoane au fost luate ostatice şi duse în Fâşia Gaza.

Armata israeliană a ripostat cu o campanie de bombardamente, urmată de o operaţiune terestră, împotriva poziţiilor Hamas din Fâşia Gaza. Potrivit autorităţilor Hamas, acţiunile militare israeliene s-au soldat până sâmbătă la prânz cu cel puţin 36.379 de morţi şi 82.407 de răniţi în rândul palestinienilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite