Pietoni răniți de o mașină care a intrat în mulțime, la Ierusalim. Netanyahu vorbeşte despre un „atentat terorist”

0
Publicat:

Cel puţin cinci persoane au fost rănite luni după-amiază în centrul Ierusalimului de o maşină care a intrat într-un grup de pietoni, incident pe care prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu l-a numit "atentat terorist", transmite AFP, citată de Agerpres.

Benjamin Netanyahu vorbește despre un atentat terorist FOTO Profimedia
Benjamin Netanyahu vorbește despre un atentat terorist FOTO Profimedia

Magen David Adom, echivalentul israelian al Crucii Roşii, a indicat, într-un comunicat, că mai mulţi pietoni au fost loviţi de un automobil. Un bărbat de 70 de ani a fost rănit grav. O femeie de vreo 30 de ani şi trei bărbaţi între 25 şi 50 de ani sunt într-o stare mai puţin îngrijorătoare, a transmis aceeaşi sursă.

Un suspect a fost anihilat de polițiști

Fără a califica accidentul drept atentat, poliţia a transmis că un "suspect", încă neidentificat, a fost "neutralizat" la faţa locului şi un "mare număr de poliţişti" au fost chemaţi ca întăriri.

"În urmă cu câteva minute, nu departe de aici, o altă tentativă a fost făcută pentru a asasina cetăţeni ai Israelului. Acest atentat terorist în acest loc, în acest moment, ne aminteşte că teritoriul şi statul Israel nu sunt dobândite decât cu preţul a numeroase încercări", a declarat Netanyahu într-un comunicat, în timp ce Israelul se pregăteşte să celebreze începând de marţi seară 70 de ani de la crearea sa.

Conflictul israeliano-palestinian cunoaşte un val de violenţe sporite începând din ianuarie. Puţin mai devreme luni, un palestinian a fost ucis de soldaţi israelieni în Cisiordania ocupată, potrivit Ministerului palestinian al Sănătăţii, într-o operaţiune calificată drept "antiteroristă" de armata israeliană.

De la începutul anului, conflictul israeliano-palestinian a costat viaţa a cel puţin 97 de palestinieni, 19 israelieni, o ucraineancă şi un italian, conform unui bilanţ realizat de AFP pe baza unor surse oficiale israeliene şi palestiniene. Aceste cifre includ, de partea palestiniană, combatanţi şi civili, inclusiv minori, iar de partea israeliană, în majoritate civili, între care minori, şi trei membri ai minorităţii arabe.  

Netanyahu promite să continue „lupta” împotriva ambiţiilor nucleare ale Iranului

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat pe 18 aprilie 2023 că ţara sa îşi va continua „lupta” pentru a împiedica Teheranul să dezvolte arme nucleare, cu prilejul unei ceremonii la care a asistat prinţul moştenitor al Iranului în exil, notează AFP.

Într-un discurs ţinut cu ocazia unei ceremonii de comemorare a victimelor Holocaustului, Benjamin Netanyahu a subliniat că, de la sfârşitul Germaniei naziste, „apelurile la exterminarea noastră nu au încetat şi vin astăzi” din partea regimului iranian, bestia neagră a prim-ministrului, relatează Agerpres. 

„Luptăm cu hotărâre împotriva oricărui acord nuclear cu Iranul care ar deschide calea pentru arme nucleare (...), luptăm împotriva împuterniciţilor Iranului din jurul nostru”, a spus el la Memorialul Yad Vashem din Ierusalim, avertizând că Israelul va „răspunde zdrobitor” la orice ameninţare a inamicului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite