Exclusiv. Ambasadorul Israelului, despre tensiunile din Orientul Mijlociu: „Suntem parte a soluției“

0
0
Publicat:

E.S. Reuven Azar, ambasadorul statului Israel la București, a acordat în exclusivitate un interviu în care explică situația ce vizează moscheea Al Aqsa, precum și amenințările de securitate la care este supusă țara sa.

Reuven Azar jpg

 Excelență, cum putem explica evenimentele care au loc în Israel în această perioadă ?

Este o situație tensionată, dar lucrurile sunt clare. Hamas în coordonare cu Iran, Hezbollah și alte grupări teroriste încearcă să deschidă mai multe fronturi de atac împotriva Israelului. Elementul comun pentru justificarea acțiunilor este dat de situația moscheii Al Aqsa.

Dar, moscheea este un element folosit pentru încercarea de a canaliza energia împotriva Israelului, prin propagandă, de mai bine de 100 de ani. Se folosesc elemente ce țin de teoria conspirației, care sunt crezute de către mulți oameni.. Sunt narative care ar fi amuzante, dacă din nefericire nu ar provoca atât de multă teroare și durere.

În perioada Ramadanului, după terminarea rugăciunilor în Al Aqsa, rămâne un grup organizat de extremiști musulmani care caută să provoace autoritățile. Adună pietre și încearcă să atace forțele de ordine sau evreii care vin la rugăciune. În acest sens, autoritățile negociază de obicei scoaterea acestor extremiști în afară, însă de această dată s-a refuzat colaborarea, motiv pentru care a fost necesară intervenția. După ce provocatorii au fost arestați, incidentele nu s-au mai repetat, asta pentru că numărul acestor extremiști este destul de mic, nicidecum atât de mare precum ar dori unii să pară. Sigur, intervenția poliției deși s-a dovedit a fi eficientă a condus către promovarea altor narative de propagandă, folosindu-se imagini din momentul intervenției, nicidecum imagini care să prezinte motivul pentru care forțele de ordine au fost nevoite să acționeze.

În fiecare seară sunt peste 25.000 de musulmani care vin să se roage la moschee. Tot pe Muntele Templului au loc ceremoniile creștinilor și evreilor. Este o armonie pe care anumiți actori vor să o perturbe. Chiar  acum, în ciuda atacurilor teroriste la care Israelul este supus, atacuri ce vin din Gaza, Siria sau Liban, Ierusalimul rămâne un oraș deschis, și toate ceremoniile religioase au loc în continuare.

Vorbind despre modul în care prezintă o parte a presei internationale evenimentele din Israel, media din lumea arabă acuză violența autorităților israeliene pentru evenimentele de la Al Aqsa. Cum comentați acest lucru ?

Există un punct de vedere extremist în lumea musulmană, acela conform căruia Islamul trebuie să conducă, ceea presupune subjugarea iudeilor și creștinilor, care practic nu au voie să fie suverani. În consecință, prezența forțelor de ordine evreiești la Muntele Templului este considerată de acești extremiști ca un atac, chiar dacă rolul lor este de a menține ordinea și liniștea. Sigur, nu ar fi o necesitate ca poliția să fie prezentă dacă extremiștii nu ar provoca și ar ataca alte persoane, dar prin gesturile lor de violență este necesar un răspuns.

Pentru că ați vorbit și despre creștini, o analiză Al Jazeera evidențiază creșterea sentimentelor anitcreștine în Israel. Care este situația reală?

În primul rând, acum 100 de ani, 20% din populația Orientului Mijlociu era creștină. Dacă nu luăm în calcul creștinii copți din Egipt, populația totală a creștinilor din Orientul Mijlociu este sub un procent. Împreună cu creștinii copți, avem un total de 4 procente al creștinilor în regiune. Practic, cu excepția Egiptului, nu întâlnim o altă țară arabă care să încurajeze un trai decent al creștinilor. Singura țară în Orientul Mijlociu în care populația creștină crește constant este Israel, iar acest lucru cred că este semnificant pentru a evidenția situația corectă. Există o mică comunitate creștină în Gaza, care este supusă unui tratament teribil din partea Hamas. În Israel, creștinii se simt bine și în siguranță. Singurul lucru sensibil în Israel este prozelitismul, asta și din cauza trecutului în care evreii au fost forțați să își schimbe religia. Sigur, și în Israel există extremiști, într-un număr mic, dar aceștia sunt mereu reținuți de poliție atunci când încalcă legea. Din acest motiv, creștinii se simt foarte bine în Israel. Dar, Al Jazeera are tot interesul de a lua elemente marginale și a le portretiza ca o realitate, deși crează o imagine falsă.

Care este scopul Al Jazeera de a promova aceste narative?

Postul este controlat de statul Qatar, o țară mică cu interese mari. Sunt înconjurați de vecini puternici, dar au în același timp rezerve importante de petrol și gaze naturale. În privința securității, acest aspect este asigurat de prezența trupelor americane. În tot acest context, Qatar a adopta ideologia Frăției Musulmane, și încearcă să-și câștige popularitatea și legitimitatea în regiune. Qatar spriină inclusiv Hamas, tot ca urmare a legăturii ideologice, dar dorind să mențină relația cu SUA, sprijinul pentru gruparea din Gaza este unul legal. Doresc să fie o putere regională, iar ideologia îi ajută să aibe legături cu regimuri autoritare precum talibanii în Afganistan, spre exemplu, putând apoi fi mediatori în mari dosare geopolitice. Cu toate acestea, Egipt și statele din Golf văd în Frăția Musulmană o amenințare directă.

În tot acest context, Al Jazeera a devenit un instrument în susținerea cauzei palestiniene și a Frăției Musulmane, motiv pentru care întâlnim și astfel de narative, tocmai pentru a câștiga popularitate în rândul lumii musulmane.

Cât de puternică este Frăția Musulmană în momentul de față ?

Este încă destul de puternică. În primul rând pentru că au sponsori, iar Qatarul este un exemplu. Mai apoi, sunt membri ai Frăției prezenți în diferite parlamente din Africa de Nord. În Iordania, Siria, Liban vorbim iarăși de o prezență destul de consistentă. Cu toate acestea, Hamas este singura guvernare a Frăției Musulmane.

Vorbind de Hamas, gruparea a ajuns să fie activă în Liban, amenințând direct securitatea Israelului. Cum am ajuns în situația aceasta ?

Liban a avut întodeauna o comunitate mare de palestinieni, cu mențiunea că aceștia nu pot primi cetățenie chiar dacă s-au născut acolo. Asta înseamnă că nu pot deține proprietăți, terenuri, lucra pentru guvern și multe alte sectoare. În acest sens, vorbim de apartheid promovat de guvernul libanez. În așa numitele tabere de refugiați palestinieni, care sunt de fapt cartiere ale palestinienilor, s-au format miliții. Hezbollah le-a permis acestor miliții, parte a Hamas, să atace statul Israel. Este un joc periculos al Hezbollah, care încearcă să spună că Hamas este independentă în acțiunile sale întreprinse în Liban. Știm că acest lucru nu este adevărat iar repercursiunile riscă a se răsfrânge împotriva Libanului.

Făcând o comparație, și în Iordania sunt foarte mulți palestinieni, dar acolo nu este permisă prezența Hamas. Acțiunile Hamas nu afectează doar Israel ci și Autoritatea Palestiniană.

La ce ne putem aștepta în perioada următoare, ținând cont de aceste amenințări la care Israelul este supus ?

Facem tot ce putem pentru a stopa strategia Iranului de a ne încercui. În plus, Iranul nu amenință doar securitatea Israelului, ci întreaga securitate internațională. Nu vorbim doar de suport financiar și armament trimis de Teheran grupărilor teroriste, ci și de transfer de tehnologie. În Orientul Mijlociu sunt grupări teroriste mai bine înarmate decât o armată convențională, iar Hezbollah este un exemplu. În același timp, Iran susține miliții în Irak, Houthi în Yemen, Hamas, Jihadul Islamic Palestinian în Gaza...Multe dintre aceste organizații au acum tehnologia proprie de a produce drone sau rachete. Gândiți-vă că această situație va risca să afecteze inclusiv Europa.

Israel se pregătește să acționeze în mod ferm împotriva acestor amenințări, inclusiv împotriva Iranului.

De ce Iranul este atât de activ împotriva Israelului în această perioadă ?

În primul rând Iran este o țară care urmărește exportul propriei ideologii, iar apoi a profitat de vacuumul de securitate cauzat de Primăvara Arabă. A fost un preț relativ redus pentru a cumpăra loialitatea în regiune, și nu vorbim doar de populația șiită. A profitat de situația din Irak, Liban, Siria, Yemen și nu numai.

Spre deosebire, Israel nu se implică în afacerile interne ale vecinilor săi arabi, ci este preocupat de propia sa securitate. Sigur, prin acțiunile sale geopolitice, Iranul și-a creat o serie de inamici regionali, care se simt amenințați la rândul lor de intențiile Teheranului. Personal, cred că în ciuda acordului semnat între Iran și Arabia Saudită, cele două state vor rămâne inamici. Vorbim de o normalizare care vine în contextul de a-ți ține prietenii aproape și dușmanii și mai aproape. Este greu, dacă nu chiar imposibil, să poți avea încredere în Iran.

Turcia este un alt actor important al regiunii, iar relația a oscilat de-a lungul timpului, în special odată cu Primăvara Arabă. Cum arată astăzi relația bilaterală a Israelului cu Turcia ?

Cu Turcia împărțim interese comune și cred că guvernul de la Ankara a ajuns la concluzia că este momentul să normalizăm relația. Relațiile economice sunt în continuu progres, iar acum putem spune că există o legătură mult mai strânsă la nivel diplomatic. Suntem mulțumiți de modul în care lucrurile funcționează, iar orice stat prieten este binevenit. Relația cu Turcia este parte a unui trend geopolitic ce se întâmplă de câțiva ani în Orientul Mijlociu. Din ce în ce mai multe state din regiune văd în Israel un partener pentru stabilitate, un partener care poate ajuta în diferite domenii precum cel economic, de securitate și nu numai. Pe acest fond, s-au normalizat relațiile cu Emiratele Arabe Unite, Bahrain și au avansat într-un mod pozitiv cu Arabia Saudită sau Oman, țări care, printre altele, au permis tranzitul aerian aeronavelor israeliene. Este un pas imens în istoria Orientului Mijlociu și asta pentru că oamenii au înțeles că suferim cu toții din cauza extremismului religios. Apoi, există amenințări precum încălzirea globală, iar Israel excelează în tehnologii care pot ajuta în fața acestor provocări. Oamenii au înțeles că Israel este parte a soluției, nu parte a problemei! Nicio teorie a conspirației, chiar dacă vizează Ierusalimul, nu poate schimba acest trend.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite