Phenianul publică un clip cu tineri transfugi nord-coreeni care ridică osanale regimului, după ce au fost returnaţi forţat de chinezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kim Jong-un, singurul care zâmbeşte în timpul unei vizite la un spital de copii
Kim Jong-un, singurul care zâmbeşte în timpul unei vizite la un spital de copii

Repatrierea a nouă orfani adolescenţi care au reuşit să fugă din Coreea de Nord a stârnit anul trecut critici aspre din partea comunităţii internaţionale. După ce organizaţiile pentru drepturile omului au avertizat că tinerii vor fi persecutaţi şi ar putea fi chiar executaţi, Phenianul a publicat un clip în care-i arată pe tineri cum merg la şcoală şi mulţumesc regimului pentru viaţa bună pe care o au.

Propaganda nord-coreeană a publicat săptămâna aceasta un clip video în care patru orfani repatriaţi în mai 2013 din Laos, după ce reuşiseră să defecteze din Coreea de Nord prin China, ridică în slăvi regimul totalitarist de care fugiseră în urmă cu cinci ani. Tinerii sunt consideraţi primii nord-coreeni repatriaţi de autorităţile din Laos în Coreea de Nord. 

Clipul dee 25 de minute a fost publicat luni pe site-ul Uriminzokkiri, controlat de regim. Un jurnalist al postului online îi identifică pe toţi cei nouă orfani, însă autenticitatea clipului nu a putut fi verificată independent. Imaginile au fost difuzate la o săptămână după ce un cunoscut activist pentru drepturile omului, fost parlamentar la Seul, a anunţat că doi dintre tineri au fost executaţi, iar ceilalţi au fost trimişi în taberele de muncă forţară. 

În general, regimul de la Phenian foloseşte astfel de cazuri în scopuri propagandistice, însă soarta adevărată a celor prinşi că încearcă să fugă din Coreea de Nord este munca forţată sau execuţia. În mod special, autorităţile sunt mai dure cu persoanele care au reuşit să aibă contact cu Coreea de Sud, spun activiştii. 

Unul câte unul, cei nouă orfani nord-coreeni au reuşit în urmă cu câţiva ani să tracă graniţa către China. Au furat şi au mâncat din tomberoane, au stat ascunşi doi ani într-o casă din China, de unde au fugit prin junglă în Laos. Acolo au fost prinşi de poliţişti. Le-au spus că-i vor trimite în Coreea de Sud. Când au ajuns şi-au dat seama că erau iar în Coreea de Nord. Acum povestesc cum au fost „păcăliţi” să fugă şi-i mulţumesc „tatălui” Kim Jong-un că i-a adus înapoi.

„Mi-e frică de ceea ce o să se întâmple cu ei după ce nu vor mai fi folosiţi pentru propagandă. Dacă nu continuăm să întrebăm mereu de aceşti copii, vor fi pierduţi pentru totdeauna şi nu vom şti niciodată ce s-a întâmplat cu ei”, spune M.J., un misionar sud-coreean care locuieşte în China. I-a găsit pe cei nouă orfani în urmă cu aproape trei ani. 

Aveau părinţii fie morţi, fie care refuzau să aibă grijă de ei. Unul dintre copii a văzut cum tatăl său a fost omorât în bătaie de militarii de la o bază în care intrase pentru a cere mâncare. Din această cauză a devenit periculos, iar mama l-a alungat cu pietre atunci când a încercat să se întoarcă acasă. 

Rând pe rând, au trecut graniţa către China, unde trăiau din cerşit. Tot erau fericiţi - „În china, nici măcar cerşetorii nu mor de foame”, i-a spus atunci unul dintre ei lui M.J., misionarul sud-coreean care i-a ascuns apoi timp de doi ani în casa sa. 

Umblau prin gunoaie, prindeau şobolani şi locuiau într-o casă părăsită. Când s-au mutat la M.J. aveau degerături la mâini şi la picioare, unii făcuseră tuberculoză şi toţi sufereau de malnutriţie. 

După doi ani în care au încercat să faciliteze adopţii fie către cupluri din SUA, fie din Coreea de Sud, însă nimic nu s-a concretizat, misionarul şi soţia sa au decis să plătească un cărăuş pentru a-i trece pe cei nouă graniţa către Laos. Au trecut noaptea, prin junglă, dar au reuşit. A doua zi au fost prinşi într-un autobuz care se îndrepta spre capitală, într-un control al poliţiei. 

Niciunul dintre copii nu avea acte, aşa că au fost reţinuţi de autorităţi. Au rămas în custodia acestora timp de două săptămâni, interval în care M.J. a contactat ambasada Coreei de Sud din Laos în repetate rânduri pentru a explica situaţia tinerilor. În cele 18 zile în care cei nouă au fost reţinuţi, nimeni de la ambasadasud-coreeană nu i-a vizitat. Ba, mai mult, spune M.J., diplomaţii din Sud l-au sfătuit să nu intervină în niciun fel pentru a nu afecta procesul de obţinere a azilului în Laos. 

Pe 27 mai, autorităţile de la serviciul pentru imigranţi din Laos le-au spus tinerilor că, după călătoria de mii de kilometri, vor merge în sfârşit în Coreea de Sud. Bucuroşi, şi-au strâns cele câteva lucruri şi s-au urcat fericiţi în autobuz. În acel punct, M.J. şi soţia sa se trecuseră în Laos pentru a se interesa de tineri. Au fost încuiaţi câteva birouri mai departe de copii şi ţinuţi acolo două ore, exact când băieţii erau scoşi din instituţie. 

Când au ajuns la destinaţie abia şi-au dat seama că fuseseră repatriaţi în Coreea de Nord. Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi a confirmat faptul că grupul a fost adus înapoi la Phenian prin China. 

Acum, ei sunt folosiţi pentru propagandă şi povestesc cum au fost, de fapt, păcăliţi să fugă din Coreea de Nord şi-i mulţumesc liderului suprem Kim Jong-un pentru că i-a adus înapoi. 

În cei aproape patru ani de când au fugit din Coreea de Nord, unul dintre copii şi-a sărbătorit ziua de naştere pentru prima dată. Cei nouă au vizitat un parc de distracţii şi s-au jucat pe o plajă, povesteşte cuplul de misionari. „Cât am trăit cu ei, i-am văzut schimbându-se. Au început să aibă speranţe, au început să viseze şi ştiu că au fost mai fericiţi. Am fost atât de fericită la rândul meu pentru că făceam ceva care merita”, povesteşte soţia lui M.J.

Statul Laos a fost aspru criticat pentru felul în care a administrat problema celor nouă refugiaţi, atât de ONU, cât şi de mai multe organizaţii pentru drepturile omului. Autorităţile insistă însă asupra faptului că tinerii se aflau ilegal în Laos şi că misionarii care i-au ajutat sunt, de fapt, traficanţi de fiinţe umane. 

Peste 26.000 de nord-coreeni au reuşit să fugă în Sud, susţine Ministerul Unificării din Coreea de Sud. Orice nord-coreean este eligibil pentru cetăţenie sud-coreeană, dacă vameşii nu-l identifică infractor. 

Alte articole pe aceeaşi temă:

Coreea de Nord se pregăteşte de sărbătoare, în ajunul unui potenţial război nuclear

image

Coreea de Nord se pregăteşte intens pentru evenimentele de pe 15 aprilie când are loc comemorarea fondatorului statului comunist Kim il-Sun, deşi un nou test nuclear ar putea avea loc în orice zi. Sărbătoarea naţională a comemorării este asociată în mod tradiţional cu spectacole impresionante de forţe, într-o încercare de a atrage atenţia lumii.


Kim Jong-un FOTO Reuters

Ultimele apariţii ale noului lider nord-coreean, Kim Jong-un, îl arătau drept o ameninţare la adresa siguranţei internaţionale. Aspiraţiile ţării sale în domeniul nuclear au făcut ca acesta să fie luat în serios şi imaginea sa de lider autoritar să se contureze pe deplin. Dar cum de mentalitatea omului şcolit în occident s-a îmbibat acum de tradiţionalismul specific nord-coreean?


Cum s-a ajuns la criza din Coreea de Nord

coreea de nord prizonieri

Coreea de Nord a stârnit panică în ultimele săptămâni, după ce a ameninţat cu o lovitură nucleară împotriva Statelor Unite ale Americii şi şi-a mutat rachetele pe coasta de est a ţării.


Câtă influenţă are China asupra Coreei de Nord: va interveni Beijingul pentru împiedicarea unui conflict mondial?

china steag reuters

Criza stârnită de ameninţările nord-coreenilor face ca un război la graniţa chineză să pară iminent. Însă Beijingul are puterea de a interveni şi de a-şi asuma un rol decisiv în împiedicarea unui conflict provocat de noul lider nord-coreean lipsit de experienţă.


Coreea de Nord, o ţară mereu în stare de război

razboi irak 10 ani foto reuters

Istoria Coreei de Nord este una plină de suişuri şi coborâşuri. Acest „monstru” s-a născut ca o replică a fostului stat comunist URSS, iar Coreea de Nord şi-a asumat continuitatea acestei ideologii până în zilele noastre, încercând să o ducă acum pe o culme periculoasă.


SUA soldati foto reuters

În avertismentul transmis Washingtonului şi Phenianului, Fidel Castro califică episodul de acum drept „cel mai important risc nuclear de la criza rachetelor din Cuba, din 1962“.


John F. Kennedy

Preşedintele american Barack Obama este nevoit să înveţe o lecţie care a fost predată de John F. Kennedy în timpul crizei rachetelor din Cuba, şi totodată să găsească cea mai bună formulă de răspuns la ameninţări. 


Coreea de Nord FOTO Reuters

Economia nord-coreeană va fi prima victimă a oricărui atac demarat de Phenian. Deja, pentru a arăta că nu blufează, liderii nord-coreeni au închis accesul către o zonă industrială comună, împărţită cu Sudul.


Kim Kyong Hu kim jong-un ap/telegraph.co.uk

În spatele retoricii agresive ale liderului Phenian s-ar afla, de fapt, un cuplu desemnat de defunctul Kim Jong-Il pentru a asigura continuitatea familiei la putere.


Kim Long-un

Armele nucleare din arsenalul Coreii de Nord acţionează drept un scut împotria potenţialilor agresori şi ca o fundaţie pentru prosperitate, a spus liderul ţării, Kim Jong-un.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite