Cum vrea să scape Coreea de Nord de un proces la Curtea Penală Internaţională pentru crime împotriva umanităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coreea de Nord ar putea fi incriminată pentru crime împotriva umanităţii FOTO AFP
Coreea de Nord ar putea fi incriminată pentru crime împotriva umanităţii FOTO AFP

Ambasadorul nord-coreean la Naţiunile Unite s-a întâlnit luni cu raportorul ONU pentru Coreea de Nord, pentru discuţii privind o posibilă invitaţie a diplomatului în ţara sa. Demersul are loc în contextul în care raportorul ONU vrea să aducă Phenianul în faţa Curţii Penale Internaţionale (CPI), pentru crime împotriva umanităţii.

Diplomatul nord-coreean Kim Song a anunţat pentru AFP că s-a întâlnit cu raportorul special Marzuki Darusman pentru a discuta despre “viitoarea cooperare între Coreea de Nord şi ONU în problema drepturilor omului”.

Întâlnirea a avut loc chiar înainte ca Darusman să prezinte în faţa Adunării Generale a ONU un raport care solicită lansarea unei anchete asupra Coreei de Nord pentru crime de război.

Documentul a fost elaborat pe baza concluziilor unei anchete a Naţiunilor Unite, care a publicat în februarie un raport incendiar ce denunţă abuzuri şi încălcări sistematice ale drepturilor omului în tabere de detenţie din Coreea de Nord, evocând cazuri de tortură, viol, ucidere şi sclavie.

Un oficial al ONU a precizat că nord-coreenii au lansat ideea unei vizite a lui Darusman în ţara lor, sugerând, totodată, ca el să renunţe la solicitarea sa de aducere a Phenianului în faţa CPI.
“Nu cred că, în aceste condiţii, o vizită ar fi posibilă”, a subliniat acest oficial, sub acoperirea anonimatului.

În raportul său, Darzuki Darusman le recomandă celor 193 de ţări care participă la Adunarea Generală să ceară Consiliului de Securitate aducerea Coreei de Nord în faţa CPI şi să aibă în vedere sancţiuni contra celor care au comis crime împotriva umanităţii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite