Peru: Noul guvern, remaniat la doar trei zile de la formare, din cauza acuzaţiilor de violenţă domestică aduse premierului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Hector Valer Pinto FOTO Peru21
Premierul Hector Valer Pinto FOTO Peru21

Preşedintele Republicii Peru, Pedro Castillo, a anunţat, vineri, că va remanierea guvernul, ceea ce presupune plecarea premierului Héctor Valer Pinto, acuzat de violenţă domestică şi în funcţie de doar trei zile, relatează AFP.

„Am luat decizia de a remania cabinetul”, a spus preşedintele de stânga într-o scurtă adresă televizată, invocând refuzul Congresului de a dezbate sâmbătă votul de încredere în echipa ministerială desemnată marţi.

Avocat şi deputat în vârstă de 62 de ani, Héctor Valer Pinto este criticat după ce mai multe instituţii de presă au dezvăluit joi că soţia şi fiica lui au depus o plângere împotriva lui în octombrie 2016, pentru presupusă violenţă domestică.

Vineri, cu câteva ore înainte de intervenţia lui Pedro Castillo, preşedintele Congresului peruan, Maria del Carmen Alva, îi ceruse lui Héctor Valer Pinto să demisioneze.

Premierul a fost "părăsit" de trei membri ai echipei sale, inclusiv de noul ministru al Afacerilor Externe César Landa, care a scris pe Twitter că "serviciul public are nevoie de funcţionari publici scutiţi de aceste acuzaţii".

Hector Valer Pinto, care a depus jurământul marţi, a negat că ar fi un "agresor", subliniind că nu a fost niciodată condamnat pentru violenţă domestică şi spunând că va rămâne şeful Consiliului de Miniştri.

Potrivit cotidianului El Comercio, fiica lui Héctor Valer Pinto a declarat în octombrie 2016 la o secţie de poliţie din Lima că tatăl ei a pălmuit-o, a lovit-o cu pumnii şi a tras-o de păr. Un judecător a dispus în februarie 2017 "măsuri de protecţie" pentru soţia sa, deoarece aceasta prezenta "semne de abuz fizic".

Următorul guvern peruan va fi al patrulea în şase luni de când Pedro Castillo a venit la putere, la 28 iulie 2021.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite