Pedeapsă capitală în India: 38 de persoane au fost condamnate la moarte, după ce au participat la atentate soldate cu zeci de morţi şi răniţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
judecator decizie

Un tribunal din India a condamnat la moarte 38 de persoane pentru rolul jucat într-o serie de atentate din 2008, în Ahmedabad, statul Gujarat, în vestul Indiei. Atentatele s-au soldat cu decesul a 57 de persoane, iar alte sute au fost rănite în atentate, informează BBC.

Curtea din Ahmedabad a condamnat alte 11 persoane la închisoare pe viaţă. Acuzaţii îşi pot contesta sentinţele la o instanţă superioară.

Pe 26 iulie 2008, aproximativ 20 de bombe au explodat în decurs de o oră în zone rezidenţiale, pieţe, mijloace de transport în comun şi spitale din Ahmedabad. Ulterior, autorităţile au găsit mai multe bombe care nu au fost detonate.

Mujahedinii indieni - un grup militant islamic necunoscut la acea vreme - au revendicat atacurile într-un e-mail trimis unor entităţi de presă.

Guvernul indian a declarat grupul drept organizaţie teroristă şi l-a interzis în 2010, în urma unui atac asupra unei brutării germane din Pune, care s-a soldat cu moartea a 17 persoane şi rănirea a altor zeci.

78 de persoane au fost anchetate pentru atentatele de la Ahmedabad. Unul dintre acuzaţi, Ayaz Saiyed, a ajutat ulterior în anchetele desfăşurate. Alte 28 de persoane au fost achitate.

Judecătorul AR Patel a ordonat, de asemenea, să fie acordate despăgubiri în valoare de 100.000 de rupii pentru fiecare familie a victimelor.

În 2013, autorităţile au declarat că au dejucat o tentativă a unora dintre acuzaţi de a fugi din închisoare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite