Paranoia în Turcia. Plăcuţele de înmatriculare ale maşinilor cu literele FG, iniţialele clericului Fethullah Gulen, interzise

0
Publicat:
Ultima actualizare:
masini turcia

Autorităţile turce au decis să interzică toate plăcuţele de înmatriculare ale maşinilor care conţin literele FG, care se întâmplă să fie iniţialele, de la numele imamului Fethullah Gulen acuzat de guvernul de la Ankara instigare la lovitura de stat eşuată din 15 iulie, potrivit CNN Turk.

Combinaţia dintre aceste două litere a fost pusă în circulaţie în 2014 de către Poliţia turcă. Potrivit publicaţiei Hürriyet, autorităţile iau în considerare să investigheze identitatea proprietarilor şi legăturile acestora cu "FETO", acronim creat pentru a desemna mişcarea Gülen.

Justiţia a decis deja să imobilizeze vehicule, care au plăcuţe de înmatriculare care conţin această combinaţie de litere.

În Franţa, Agenţia Naţională a documentelor securizate, sistemul de înregistrare a vehiculului (SIV) interzice o singură combinaţie de două litere: SS, pentru a se conforma cu prevederile Codului penal, care "interzice portul sau afişarea de ecusoane ale unor organizaţii sau persoane responsabile pentru crime împotriva umanităţii."

Şi eupările continuă. Autorităţile turce au concediat miercuri peste 2.800 de judecători şi procurori, într-un nou val de epurări după tentativa de lovitură de stat din 15 iulie, relatează CNN Turk, citat de Reuters.

masini turcia

În total, Turcia a concediat sau suspendat din funcţii circa 80.000 de angajaţi din administraţia publică, din sistemul judiciar şi din poliţie, după tentative de puci pentru care îl acuză pe clerical aflat în SUA Fethullah Gulen.

Potrivit Guvernului, adepţii lui Gulen au petrecut ani inflitrându-se în instituţiile statului, pentru a schimba regimul.

Clericul, care trăieşte într-un exil autoimpus în Pennsylvania din 1999, neagă acuzaţiile şi a condamnat lovitura de stat. Turcia a cerut oficial extradarea imamului Fetullah Gulen, dar nu pentru acuzaţii legate de puciul eşuat .

"Suntem acum în măsură să confirmăm că Turcia a solicitat extrădarea lui Gulen", a declarat Mark Toner, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, în cadrul unui briefing. El a precizat că solicitarea oficială nu este legată de tentativa de puci din Turcia, de pe 15 iulie, de care Ankara îl consideră vinovat pe Gulen. 

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite