Organizaţia teroristă Al-Qaeda a încercat să-i convingă pe jihadiştii din Statul Islamic să-l elibereze pe britanicul Alan Henning

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Frontul Al-Nosra, grupare afiliată organizaţiei teroriste Al-Qaeda, a încercat în zadar să obţină eliberarea britanicului Alan Henning, ţinut captiv de jihadiştii din Statul Islamic, potrivit „The Independent”.

Abordarea britanicilor de la „The Independent” arată modul diferenţele de strategie mediatică a celor două grupări islamistă. Astfel, în timp ce organizaţia Statul Islamic difuzează periodic decapitări ale occidentalilor şi vrea să arate că politica dusă de cei din vest nu este cea potrivită, Al-Qaeda propune tot o strategie bazată pe radicalism, dar evitând să-şi facă o imagine negativă.

Alain Henning a fost capturat în decembrie 2013, în acea perioada acesta fiind participant la o misiune umanitară într-un grup în care era singura persoană non-musulmană. Obiectivul lor era de a se asigura de ajungerea unor ambulanţe şi produse medicale la Al-Dana, în Siria, în zona de frontieră cu Turcia.

„Al-Qaeda a invitat Statul Islamic să-l elibereze pe ostaticul britanic Alan Henning”, a precizat publicaţia din Marea Britanie, mai ales că zilele trecute a fost difuzat o filmare în care un alt cetăţean al britanic, David Haines, era decapitat. „Chiar dacă grupul terorist (n.r. – Al-Qarda) este responsabil de atacurile din 11 septembrie 2001, acesta consideră că răpirea unui voluntar într-o misiunea umanitară merge prea departe”, adaugă publicaţia din Albion.

Răspunsul jihadiştilor din Statul Islamic a fost că Henning este un spion al marii Britanii, iar eliberarea lui ar avea loc dacă cabinetul de la Londra ar da la schimb un prizonier musulman.

„Al-Qaida acţionează într-un mod mult mai strategic, chiar dacă ideologiile lor sunt similare. De exemplu, (n.r. – Al-Qaeda) nu se opune decapitărilor, dar îşi dă seama că este ceva inutil, deoarece nu le serveşte la nimic (…) această tactică putând duce la pierderea multor prieteni”, afirmă profesorul Peter Neumann de la Centrul de Cercetare privind Radicalizarea.

„Asasinarea ostaticilor occidentali arată că strategia SI este de neînţeles şi absurdă. Al-Qaeda înţelege că acest tip de strategie descurajează potenţialii recruţi”, precizează şi Afzal Ashraf, specialist în ideologii teroriste  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite