Opt civili și-au pierdut viața în urma atacurilor turcești împotriva unor ținte teroriste din Siria

0
Publicat:

În total, opt civili și-au pierdut viața în atacuri ale forțelor armate turceşti în nord-estul Siriei aflat sub control kurd, au informat un ONG şi forţele kurde siriene, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Hartă Siria FOTO: Shutterstock
Hartă Siria FOTO: Shutterstock

Turcia a anunţat o operaţiune aeriană „împotriva unor ţinte teroriste din nordul Siriei şi Irakului”, ca răspuns la moartea a 12 dintre soldaţii săi în două zile în nordul Irakului, unde are baze militare.

Kurzii sirieni, după războiul din Siria început în 2011, au stabilit o administraţie autonomă în zonele pe care le controlează în nordul şi estul ţării, care sunt vizate în mod regulat de armata Turciei, ţară vecină cu Siria şi Irak.

Aliate ale Statelor Unite, Forţele Democratice Siriene (FDS), o coaliţie dominată de kurzi, controlează aceste zone.

Ankara consideră componenta importantă a FDS, YPG (Unităţile de Protecţie a Poporului), ca fiind o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK, turc), declarat drept „organizaţie teroristă” de Turcia şi aliaţii săi occidentali.

Luni, bombardamentele forțelor turceşti au vizat instalaţii gestionate de administraţia autonomă kurdă, omorând opt civili, potrivit unui nou bilanţ realizat de Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), un ONG cu sediul la Londra, dar cu o vastă reţea de surse în Siria.

Printre morţi, cinci și-au pierdut viața după o lovitură împotriva unei tipografii din oraşul Qamichli, din provincia Hassaké, lângă frontiera cu Turcia, a precizat ONG-ul.

Aviaţia turcă a efectuat peste 20 de lovituri aeriene în regiune, în principal asupra Qamichli şi împrejurimile acestuia, potrivit OSDO şi corespondenţilor AFP de la faţa locului.

„Peste 25 de instalaţii civile” au fost vizate, a afirmat pe reţeaua socială X (fostă Twitter) Farhad Shami, purtător de cuvânt al FDS, confirmând bilanţul de opt civili ucişi.

Sâmbătă seara, OSDOH a raportat lovituri împotriva site-urilor petroliere aflate în proximitatea frontierei cu Turcia.

Cei 12 soldaţi turci pentru care au fost organizate represaliile au murit în două atacuri separate împotriva bazelor militare turceşti, vineri şi sâmbătă, în nordul Irakului, potrivit Ministerului Apărării de la Ankara.

Armata turcă lansează constant operaţiuni militare terestre şi aeriene împotriva luptătorilor PKK şi a poziţiilor acestora din nordul Irakului, în Kurdistanul autonom sau în regiunea muntoasă Sinjar. PKK luptă împotriva autorităţilor turce încă din 1984, reaminteşte AFP, scrie Agerpres.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite