Opt ani în comă: cum este ţinut în viaţă Ariel Sharon

0
0
Fostul prim-ministru al Israelului (2001-2006), Ariel Sharon. FOTO: Shutterstock
Fostul prim-ministru al Israelului (2001-2006), Ariel Sharon. FOTO: Shutterstock

Fostul premier israelian Ariel Sharon este ţinut în viaţă, de opt de ani, de un sistem complex de aparate care, până de curând, au asigurat funcţionarea tuturor organelor, precum şi de un sistem de hrănire care-i oferă substanţe nutritive esenţiale, potrivit cotidianului „The Telegraph”.

Ariel Sharon (85 de ani), fost premier al Israelului, a suferit un atac cerebral la 4 ianuarie 2006. De atunci, el se află în coma, iar fiii săi au decis sa îl menţină în viaţă sub asistenţa medicală. El nu a manifestat niciun semn de revenire din coma.

Situaţia sa s-a înrăutăţit după ce a intrat în comă, ceea ce i-a determinat pe medicii de la Spitalul Universitar Hadassah din Ierusalim să propună familiei să fostului lider să-l deconecteze de la aparate pentru a nu prelungi suferinţa lui Sharon, precum şi pe a familiei.

Cu toate acestea, familia a dorit ca Sharon să fie tratat în continuare, ceea ce a dus noi investigaţii, care, deşi la început prezentau situaţia într-o manieră negativă efectele accidentului cerebral fiind considerate aproape fatale, au dus până la urma la operaţii care au determinat faptul că fostul lider nu era într-o situaţie aşa de gravă, aşa cum fusese aceasta prezentată iniţial.

Medicii au încercat să minimizeze suferinţa lui Sharon prin unei inducerea unei come. Sharon nu a mai ieşit din comă, din acel moment. Acesta a rămas într-o stare vegetativă permanentă şi ţinut în viaţă numai prin ajutorul unui sistem complex de aparate care pompează aer în plămâni şi un tub care îl hrăneşte cu substanţe nutritive care să-i asigure minimul de alimentaţie.

A fost mutat la Centrul Medical Sheba unde este supravegheat atent şi este mişcat pentru a preveni apariţia escarelor, apoi la spitalul Tel Hashomer din Tel Aviv.  

Tipul de tratament folosit a permis menţinerea în viaţă a lui Sharon, dar nu a existat niciodată şansa de recuperare. Un înalt reprezentant al unităţii de sănătate unde este internat fostul prim-ministru al Israelului a declarat presei israeliene că: „ creierul lui Sharon este aproape de mărimea unui grapefruit. Partea de creier care asigură funcţionarea organelor vitale este intact, dar în afară de aceasta nu este nimic, numai lichid”.

Cu toate acestea, unul din fii fostului lider susţine că tată lor a simţit prezenţa apropiaţilor reacţionând. „Stă în pat, arătând ca stăpânul casei, dormind liniştit. Mare, puternic, sigur pe sine. (…) Când s-a trezit, se uita cu o privire pătrunzătoare, potrivit lui Gilad unul din fii lui Sharon, citat de „The Telegraph”.

Chiar dacă o scanare RMN realizată anul trecut a arătat o activitate neaşteptată a părţii funcţionale a creierului lui Sharon, specialiştii medicali susţin că este doar o problemă de timp până gând nici aparatele care-l menţin în viaţă nu îl vor mai putea ajuta pe fostul politician izraelian.

Câteva organe vitale ale lui Ariel Sharon, nu numai rinichii, aşa cum a anunţat presa miercuri, au încetat să mai funcţioneze normal, a declarat joi directorul spitalului Tel Hashomer, situat in apropiere de Tel-Aviv, unde este internat acesta.  

Mai multe - În lume

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite