Opoziția turcă depășește partidul de guvernământ în alegeri pentru prima dată după mai multe decenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe baza rezultatelor procesării a aproape 50% din procesele verbale de la alegerile municipale, Partidul Popular Republican primește 38,17% în lupta pentru funcțiile de primar.

Partidul lui Erdogan a pierdut 15 orașe mari. Foto: Profimedia
Partidul lui Erdogan a pierdut 15 orașe mari. Foto: Profimedia

Principala forță de opoziție din Turcia, Partidul Popular Republican (CHP), depășește Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), aflat la guvernare, în cursa pentru primărie pentru principalele orașe ale țării, pentru prima dată în decenii.

Pe baza rezultatelor procesării a aproape 50% din procesele verbale de la alegerile  municipale, CHP primește 38,17% în lupta pentru funcțiile de primari, AKP, care și-a menținut conducerea în acest domeniu de mai bine de 20 de ani, câștigă 36,9%, arată datele furnizate de Agentia Anadolu.

CHP are printre votanți aproape tot vestul Turciei, inclusiv Ankara, Antalya, Izmir și Istanbul, precum și câteva orașe din nordul industrial al țării. Adică, AKP pierde cel puțin 15 centre importante din provincii mari.

În lupta pentru consiliile orașelor și pentru municipalitățile raionale, AKP este până acum liderul la nivel național cu 33,8%, în timp ce CHP are 28,7%. Deși în principalele metropole - Ankara, Antalya, Izmir și Istanbul - majoritatea municipalităților districtuale fac, de asemenea, parte din CHP.

Partenerul AKP din alianța electorală, Partidul Mișcării Naționaliste, câștigă în prezent 3,5% și câștigă posturi în aproximativ cinci capitale regionale.

În 2019, conform rezultatelor alegerilor municipale, AKP a câștigat 44,33% și a primit posturi în majoritatea orașelor. CHP a câștigat posturi la Ankara și Istanbul și 30,11% din voturi în cursa pentru primărie. 

Actualul primar al Ankarei și-a anunțat victoria în alegeri

Actualul primar al opoziției din Ankara, Mansur Yavas, care a candidat din nou la alegerile municipale din Turcia, și-a declarat victoria.

"Vreau să mulțumesc tuturor celor care ne-au susținut, în ciuda fluxurilor de calomnie care s-au revărsat asupra noastră. Voi repeta ceea ce am spus în 2019. Aceasta nu este o victorie, pentru că acesta nu este un război. Vom continua să slujim Ankara și poporul. Dar și cei care ne-au susținut adversarul nu au pierdut. Singurul învins aici a fost Turgut Altinok (candidatul partidului de guvernământ, n.e.). Și-a încheiat cariera politică", a spus Yavas, vorbind locuitorilor din Ankara.

Pe baza rezultatelor procesării a 62% din protocoale, Yavash primește 58,9%. Altynok și-a asigurat sprijinul de 33,1%. Yavaş are ocazia de a conduce capitala Turciei pentru încă cinci ani.

Primarul Ankarei a remarcat că „actualele alegeri devin pentru el și partidul său (Partidul Popular Republican, CHP, n.e.) o foaie de parcurs pentru continuarea activității politice”. El a mai spus că, în conformitate cu rezultatele intermediare disponibile, candidații CHP din provincia Ankara primesc sub controlul lor 16 din 25 de județe.

După procesarea a peste 60% din buletine de vot, opoziția câștigă în principalele orașe ale Turciei. Ekrem Imamoglu are 50,43% la Istanbul, Cemil Tugay la Izmir - 48,26%, Muhittin Bocek la Antalya - 48,34%. 

Partidul Dem pro-kurd a reușit să ocupe trei orașe metropolitane și șapte centre provinciale. Acestea sunt regiuni din sud-estul Turciei cu un procent semnificativ de populație kurdă. În provincia Hakkari, la granița cu Irakul, Mehmet Siddiq Akish a câștigat cu 48,92%, în timp ce adversarul său AKP Ismet Olmez a luat doar 46,8%. În această provincie, 100% din procesele verbale de vot au fost procesate. În provincia Mardin, la granița cu Siria, unul dintre celebrii politicieni kurzi, Ahmet Turk, care ocupase anterior această funcție, a câștigat, primind 58%.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite