Operaţiunea de salvare din Thailanda s-a încheiat: copiii şi antrenorul au fost evacuaţi din peştera inundată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După 18 zile de calvar, cei 12 copii şi antrenorul lor de fotbal rămaşi blocaţi în peştera Tham Luang, din nordul Thailandei, au fost evacuaţi.

„Cei 12 mistreţi şi antrenorul lor au fost scoşi din peşteră. Toţi sunt în siguranţă“, a anunţat Marina thailandeză la capătul celei de-a treia zi de operaţiuni de evacuare, făcând referire la numele echipei de fotbal din care fac parte copiii, Wild Boars (Mistreţii, n.r.).

Opt copii au fost salvaţi în primele două zile de evacuare - duminică şi luni - şi transportaţi cu elicopterul la un spital din oraşul Chiang Rai. Ceilalţi patru salvaţi marţi şi antrenorul au fost examinaţi la faţa locului şi duşi apoi cu ambulanţa către aceeaşi unitate medicală.

La operaţiunea de salvare au luat parte zeci de puşcaşi marini thailandezi şi experţi internaţionali, care au acţionat pe un traseu foarte dificil, cu lungi porţiuni de scufundări într-o apă plină de mâl şi cu trecători înguste.

Operaţiunea a ţinut cu sufletul la gură întreaga Thailandă şi a fost urmărită cu mare interes în străinătate, mesaje de susţinere fiind adresate atât de copii, cât şi de personalităţi precum preşedintele american Donald Trump sau fotbalistul argentinian Lionel Messi.

Cei 12 copii - cu vârste între 11 şi 16 ani - din echipa de fotbal „Mistreţii“ şi antrenorul lor de 25 de ani au fost daţi dispăruţi la 23 iunie, după ce nu s-au mai întors dintr-o excursie. Ei au plecat să exploreze peştera Tham Luang, dar au rămas blocaţi înăuntru din cauza creşterii nivelului de apă.

Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, i-a invitat să asiste la finala Campionatului Mondial de Fotbal, care va avea loc duminică la Moscova. Dar ei nu se vor deplasa în capitala Rusiei. „Nu pot să meargă, trebuie să rămână în spital deocamdată“, a spus un oficial din Ministerul Sănătăţii din Thailanda.

Imagine indisponibilă
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite