ONU: distrugerea monumentelor culturale de către Statul Islamic poate fi calificată crimă de război

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adunarea Generală a ONU consideră că distrugerea patrimoniului cultural irakian de către jihadiştii Statului Islamic poate fi constitui crimă de război. Într-o rezoluţie adoptată joi, Adunarea condamnă distrugerile şi jafurile, cerând urmărirea judiciară a autorilor acestui „vandalism cultural”.

Pe măsură ce cresc îngrijorările faţă de sit-urile arheologice de la Palmira, oraş sirian căzut săptămâna trecută în mâinile Statului Islamic şi în care se află vestigiile romane considerate cel mai bine păstrate din lume, Adunarea Generală a ONU a adoptat joi o rezoluţie, redactată de Germania şi Irak, privind distrugerea obiectivelor culturale. Palmira este înscris de UNESCO în patrimoniul mondial al umanităţii şi comunitatea internaţională. 

Rezoluţia cere statelor ONU să ia măsuri pentru a se asigura că toţi colecţionarii de artă, casele de licitaţii, comercianţii şi curatorii muzeelor nu fac afaceri cu obiecte furate de jihadişti şi vândute pe piaţa neagră. 

„Distrugerea moştenirii culturale a Irakului, leagănul civilizaţiei, nu este mai puţin barbară şi gravă decât uciderea irakienilor”, a declarat Mohammed Ali Alhakim, trimisul Irakului la ONU, în faţa Adunării generale a celor 193 de ţări, citat de AFP. 

Armata irakiană a lansat marţi o puternică ofensivă pentru eliberarea provinciei Anbar, controlată acum în totalitate de Statul Islamic. Operaţiunea militară vine la două zile după ce secretarul american al Apărării a criticat în termeni duri armata irakiană, spunând că pierderile suferite recent dovedesc faptul că aceasta „nu are voinţa de a lupta cu Statul Islamic”. 

Miliţiile guvernamentale şiite care participă la ofensivă sunt convise că vor elibera rapid oraşul Ramadi, capitala provinciei Anbar, capturată săptămâna trecută de jihadişti. Oraşul este înconjurat acum din trei părţi de armată, spun oficialii de la Bagdad. În plus, arme noi, „care vor surprinde inamicul”, au fost mobilizate în această operaţiune, a declarat Ahmed al-Assadi, parlamentar irakian şi purtător de cuvânt al miliţiilor şiite. 

image

Armata irakiană s-a retras duminică din calea luptătorilor jihadişti, care controlează acum toate punctele de trecere a frontierei între Irak şi Siria, o mişcare de importanţă strategică în ambiţiile de ridicare a unui „califat” islamic. Ofensiva demarată în ultimele zile de Statul Islamic a fost cea mai agresivă din ultimele luni, atingându-şi obiectivele: controlul asupra frontierei şi izolarea provinciei Anbar. 

Cu doar câteva zile înainte, gruparea teroristă a capturat şi oraşul irakian Ramadi, redută importantă datorită apropierii de capitala Bagdad (110 kilometri), dar şi a populaţiei predominant sunnite – aceeaşi confesiune pe care o impun cu forţa fundamentaliştii din Statul Islamic. Apoi, Ramadi este unul dintre cele trei puncte care conturează aşa-numitul „triunghi sunnit” al Irakului, o zonă pe care Statul Islamic depune eforturi constante pentru a o subjuga. 

Capturarea oraşului Ramadi este dovada că armata irakiană „nu are voinţa să lupte”, a declarat Ash Carter, secretarul american al Apărării, aceasta fiind cea mai dură critică adusă până acum de un oficial al Administraţiei Obama aliaţilor irakieni. 

Gropi comune la Palmira

După Ramadi, care poate fi considerată cea mai importantă victorie a Statului Islamic pe 2015, jihadiştii au capturat şi oraşul sirian Palmira, unde se află vestigii romane cu o vechime mai mare de 2.000 de ani şi mai multe muzee, căzute deja în mâinile teroriştilor care, până acum, au distrus nenumărate situri arheologice în încercarea de a rescrie istoria.

Palmira este considerat locul în care se află ruinele romane cel mai bine conservate din întreaga lume. Înfrângerea suferită de sirieni la Palmyra a reprezentat şi prima dată când extremiştii au cucerit un obiectiv în urma unei lupte directe cu armata siriană şi forţele aliate. Guvernul de la Damasc a transmis că peste 400 de oameni au fost executaţi la Palmyra de Statul Islamic, victime fiind laolaltă soldaţi sirieni capturaţi şi civili. 

[<a href="//storify.com/elenadumitru/un-nou-r-zboi-impotriva-terorii" target="_blank">View the story "Un nou „război împotriva terorii”" on Storify</a>]

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite