Ofensiva Turciei în Siria. „Nu ne abandonăm aliaţii“, spun oficiali americani. „Americanii ne-au vândut“, spun kurzii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forţe kurde care păzesc o bază militară americană din nordul Siriei au declarat pentru CNN că se simt trădaţi de aliaţii lor după ce preşedintele Trump a lăsat cale liberă Turciei pentru ofensiva militară de la graniţă.  Pe de altă parte, secretarul american pentru apărare Mark Esper a spus că, deşi SUA nu intervin militar în conflict, nu-şi abandonează aliaţii.

Relaţiile dintre personalul militar american aflat încă în regiuni ale Siriei şi kurzi sunt tensionate.

„Americanii ne-au vândut şi nu ne aşteptăm să ne ajute să contracarăm trupele turce”, a spus un luptător kurd aflat de pază la o bază americană din nordul Siriei.

Secretarul american pentru apărare, Mark Esper, a spus că SUA îşi coordonează eforturile cu Forţele Democrate Siriene, partenere în distrugerea califatului ISIS, dar că nu va lua parte la vechiul conflict între kurzi şi turci, întrucât „nu acesta este motivul pentru care ne aflăm în Siria”

.

Forţele Democrate au fost informate că aliaţii lor americani nu îi va apăra de ofensiva turcă. Astfel că printre kurzi domneşte un sentiment de abandon pe care nu se sfiesc să-l exprime: „Turcia ne atacă oraşele şi satele pentru că America le-a permis să facă asta”. De partea cealaltă, militarii americani aflaţi încă în Siria nu doresc să comenteze invocând natura sensibilă a subiectului.

SUA şi-au retras trupele din regiunea de graniţă unde are loc ofensiva militară turcă, dar cel puţin 1000 de soldaţi americani se află încă desfăşuraţi în anumite zone din Siria. Deşi Trump a susţinut joi că soldaţii au fost retraşi din Siria, un oficial al departamentului de stat american a reiterat misiunea militară americană încă activă de a asigura înfrângerea completă a ISIS. Acesta a recunoscut că atacul Turciei subminează lupta americană şi a aliaţilor kurzi împotriva ISIS – aceştia din urmă fiind forţati să suspende operaţiunile contrateroriste.

Astfel că, deşi trupe americane au rămas alături de Forţele Democrate în alte părţi ale Siriei precum Manbij, aliaţii nu mai conduc împreună operaţiuni contrateroriste. 

„Nu ne abandonăm partenerii kurzi, trupe militare americane le rămân alături în alte părţi ale Siriei”, a declarat secretarul pentru apărare american Mark Esper reporterilor.

„Încă avem misiuni militare importante de îndeplinit aici pentru a ne asigura că am înfrânt ISIS şi, totodată, pentru a menţine stabilitatea în nord-estul Siriei şi în regiune, date fiind obiective de importanţă critică în estul apropiat”, a spus un înalt oficial al Departamentului de stat american care s-a ferit să-l critice Trump, dar s-a arătat îngrijorat de atacul Siriei care „îi ameninţă pe aliaţii noştri şi subminează eforturile noastre în lupta contra grupului terorist”.

VIDEO Ofensivă turcă în Siria, văzută din interior: imagini cu clădiri distruse, oameni fugind, morţi şi proteste ale unor mame rămase fără copii

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite