Observatorii ONU se retrag din Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Observatorii ONU au constatat că satul Al-Kubeir era pustiu Foto: Captură Reuters
Observatorii ONU au constatat că satul Al-Kubeir era pustiu Foto: Captură Reuters

Observatorii misiunii ONU în Siria (MISNUS), care se aflau în Alep, au părăsit acest oraş, din cauza intensificării atacurilor armate, potrivit unui anunţ al ONU, citat de AFP.

Cei aproximativ 20 de observatori care se aflau în Alep s-au întors în timpul sfârşitului de săptămână la Damasc, acolo unde se găseşte cartierul general al MISNUS.

"Este un transfer temporar, necesar din cauza degradării condiţiilor de securitate", a declarat purtătorul de cuvânt al departamentului operaţiunilor de menţinere a păcii, Josephine Guerrero.

Alep a fost una dintre cele patru baze de unde îşi conduceau operaţiunile observatorii ONU, în Siria, de la debutul misiunii lor în aprilie. Celelalte birouri regionale ale MISNUS se găsesc în Deir Ezzor, Homs, şi în apropiere de Damasc.

Observatorii şi-au suspendat majoritatea operaţiunilor începând cu mijlocul lunii iunie, iar numărul lor a fost redus la jumătate, ajungând la 150 de persoane în luna iulie.

Şeful MISNUS, generalul Babacar Gaye, a lansat luni un apel către forţele implicate în luptele de la Alep, cerându-le să protejeze civilii şi să respecte legile umanitare.

"Cer cu insistenţă ca toate părţile implicate să protejeze civilii şi să respecte obligaţiile lor în ceea ce priveşte dreptul umanitar internaţional. Civilii nu trebuie să fie supuşi bombardamentelor iar armele grele nu trebuiesc folosite împotriva lor", a declarat generalul.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri