O viitoare gară din apropierea Zidului Plângerii va purta numele lui Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oraşul Ierusalim FOTO Arhivă
Oraşul Ierusalim FOTO Arhivă

Ministerul israelian al Transporturilor a decis să construiască o gară în apropierea Zidului Plângerii din Ierusalim şi să-i dea numele Donald Trump, în onoarea actualului preşedinte american, relatează AFP.

Ministrul Israel Katz a decis marţi să dea curs recomandărilor unui comitet cu privire la prelungirea până în cartierul evreiesc al Oraşului Vechi al Ierusalimului a viitoarei linii de mare viteză dintre Tel Aviv şi Ierusalim şi a stabilit o staţie la câţiva zeci de metri de Zidul Plângerii, au anunţat serviciile sale într-un comunicat consultat miercuri de AFP.

Această staţie se va numi „Donald John Trump“, a decis ministrul israelian, „pentru decizia sa istorică şi curajoasă de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a statului Israelului şi a contribuţiei sale la consolidarea statutului Ierusalimului drept capitală a poporului evreu şi a statului Israelului“.

Trump a decis pe 6 decembrie să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Această decizie a provocat o largă condamnare internaţională şi violenţe soldate cu moartea a 12 palestinieni. Ea a fost salutată, în schimb, ca „istorică“ de aproape toată clasa politică israeliană.

Palestinienii revendică Ierusalimul de Est, anexat şi ocupat de Israel, drept capitala statului la care aspiră. Israelul proclamă întregul Ierusalim capitala sa „indivizibilă“, notează AFP, potrivit AFP.

ONU consideră că statutul Ierusalimului trebuie soluţionată prin negocieri între israelieni şi palestinieni.

Zidul Plângerii se află în cartierul evreiesc al Oraşului Vechi, chiar la poalele Espalanadei Moscheilor.

Esplanada este al treilea loc sfânt al islamului şi locul cel mai sacru al evreilor, care îl venerează sub numele de Muntele Templului.

Noua linie de tren urmează să scurteze călătoriile între Tel Aviv şi Ierusalim la mai puţin de o jumătate de oră, începând din 2018.

Costul acestei linii de 56 de kilometri este estimat la şapte miliarde de şekeli (1,69 de miliarde de euro), potrivit Ministerului israelian al Transporturilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite